IMG_2230__1_
Gregor bor sammen med knap 200 af sine kolleger i skurbyen på Otto Busses Vej på Vesterbro i København. Foto: Søren Dahl

I pænt Københavner-kvarter bor polske arbejdere tæt sammen: 'Smitten kan sprede sig hurtigt her'

19. okt 2020, 06:00
Flere steder i København bor hundredevis af østarbejdere tæt sammen på små værelser i såkaldte skurbyer. Østarbejdernes leveforhold er kommet i fokus efter stort coronaudbrud i sidste uge.

Kontrasten kunne næsten ikke være større.

På den ene side af grusvejen ligger det nyåbnede madmekka BaneGaarden, hvor københavnere og turister velvilligt mæsker sig i naturvin og økologisk veganer-gourmet. 

Vender man snuden 180 grader, stirrer man direkte ind i en af de moderne skurbyer, som huser flere hundrede af de mange østarbejdere, som den københavnske byggebranche beskæftiger. 

LÆS OGSÅ: Byggegigant corona-tester flere hundrede ansatte

Blandt andet den 25-årige betonarbejder Gregor, der i knap fire år har boet i skurbyen, mens han har arbejdet for den danske byggegigant Per Aarsleff A/S.

Gregor bor sammen med knap 200 af sine kolleger i skurbyen. Her deler han et værelse på knap otte kvadratmeter, inklusiv toilet og bad, med en kollega.

Rummets ene seng står klods op af mikrobølgeovnen og værelsets lille køkken bestående af en håndvask og et par skabe. 

- Lige nu er min kollega hjemme i Polen, så jeg har lidt bedre plads. Ellers sover vi meget tæt på hinanden, siger Gregor. 

Forholdene for de østeuropæiske arbejdere er i denne uge kommet i fokus i kølvandet på et stort coronaudbrud på tre midtsjællandske adresser.

Artiklen fortsætter efter billedet

Gregor deler til daglig det lille værelse med en kollega, så de to byggearbejdere må sove ved siden af hinanden for at få plads til en ekstra seng. Foto: Søren Dahl

Her var op mod 170 østarbejdere indkvarteret under trange forhold. 50 af de østeuropæiske ansatte blev efterfølgende konstateret smittet med corona. 

Gregor fortæller, at mange af hans kolleger i skurbyen har venner og bekendte blandt de smittede. 

- Vi går jo op og ned ad hinanden på de samme byggepladser hver dag. Nogle mødes også privat. Så det kan gøre nogle nervøse. For hvad hvis corona eller andre sygdomme spreder sig hertil?, spørger Gregor.

Nogle tror, at det er en falsk epidemi, der er opfundet af politikerne
Gregor, betonarbejder

Hold afstand - hvordan? 

Skurbyen på Vesterbro er ejet af det store danske bygge- og anlægsfirma Per Aarsleff A/S, der også er Gregors arbejdsgiver. 

Ifølge den 25-årige betonarbejder har hans arbejdsgiver fra starten af coronakrisen givet de ansatte strenge retningslinjer for, hvordan de skal opføre sig under corona-epidemien.

- Vi fik et stykke papir, hvor der står, at vi skal holde afstand til hinanden, vaske hænder og sidde væk fra hinanden i kantinen, siger Gregor. 

- Men vi synes alle sammen, at det er lidt morsomt. For hvordan i alverden skal det hjælpe, hvis en af os her bliver syge? Vi arbejder og sover tæt på hinanden hver dag, siger Gregor.  

- Hvis der er er coronavirus, influenza eller forkølelse for den sags skyld, så spreder det sig nok rimelig hurtigt her, når vi bor på den måde, vi gør, siger Gregor. 

Da coronaudkrisen tilbage i marts var i sin spæde begyndelse, blev en af Gregors kolleger i skurbyen syg.

Der reagerede Per Aarsleff A/S ifølge Gregor ved at sende den pågældende i isolation på værelset. Imens blev hans værelseskammerat sendt hen til Gregor for at bo. 

- Jeg tænkte, at det var en lidt mærkelig beslutning, for hvad nu hvis han også var smittet? Så ville vi da begge to stå i en risikabel situation, siger Gregor. 

Artiklen fortsætter efter billedet

Overfor skurbyen på Otto Buses Vej ligger det nyåbnede madhus BaneGaarden. Foto: Søren Dahl

Falsk epidemi

Ifølge Gregor er flere af hans kolleger utrygge ved, at de polske arbejdere bor så tæt sammen i skurbyen på Vesterbro. 

Samtidig er en del af dem bekymrede for, hvad der vil ske, hvis de bliver nødt til at rejse hjem til Polen på grund af coronakrisen.

- Mange af dem har familier derhjemme. De sender penge til Polen hver måned, og lever selv for ganske lidt. Det vil være rigtigt alvorligt for dem, hvis de ikke kan arbejde, siger Gregor. 

Gregor påpeger også, at en del af hans kollegaer ser skeptisk på, om coronaepidemien overhovedet er ægte. 

- Nogle tror, at det er en falsk epidemi, der er opfundet af politikerne. De mener, at partierne på venstrefløjen overdriver epidemien, mens dem på højrefløjen siger, at den ikke er så alvorlig, fortæller Gregor. 

Gregor beskriver sig selv som 'neutral' i forhold til spørgsmålet om, hvor alvorlig coronaepidemien er. 

- Jeg koncentrerer mig bare om ikke at blive smittet, siger Gregor. 

A4 Arbejdsliv har spurgt Per Aarsleff A/S, hvilke retningslinjer virksomheden har taget for at undgå smitte blandt danske og østeuropæiske ansatte. 

Samtidig har vi spurgt virksomheden, om der er taget ekstra forholdsregler i tilfælde af et coronaudbrud blandt de ansatte i skurbyerne på Otto Busses Vej i København og Ugandavej i Kastrup.

Per Aarsleff A/S oplyser dog til A4 Arbejdsliv, at virksomheden ikke ønsker at kommentere på spørgsmålene.

Svar fra Per Aarsleff A/S

Opdatering 23/10: Per Aarsleff A/S har sendt følgende mail med svar på A4 Arbejdslivs spørgsmål: 

Hvilke retningslinjer har Per Aarsleff A/S taget for at undgå smitte blandt danske og østeuropæiske ansatte? 
I Aarsleff tager vi coronapandemien meget alvorligt, og vi gør vores bedste for at reducere risikoen for, at vores medarbejdere bliver smittet. Det har været os magtpåliggende at følge de danske myndigheders vejledninger og anbefalinger på coronaområdet, hvilket vi har kommunikeret ud til vores medarbejdere på flere forskellige sprog via vores intranet, ophængte plakater, e-mails, møder m.m. flere gange under pandemien. Vi har enkelte gange også valgt at gå et skridt længere end myndighedernes vejledninger og blandt andet haft karantæneregler for de af vores medarbejdere, der var bosat i udlandet, selvom det ikke var et krav fra myndighedernes side på det pågældende tidspunkt. Senest har vi indgået aftaler med private udbydere af coronatests. Udbyderne kan med kort varsel foretage tests på vores byggepladser af både danske og udenlandske medarbejdere, hvis der skulle være mistanke om smittede medarbejdere.


Har virksomheden taget ekstra forholdsregler i tilfælde af et udbrud af smitte blandt østeuropæiske ansatte, der er indkvarteret i skurbyer som eksempelvis den på Otto Busses Vej og Ugandavej i Kastrup?
Skulle der opstå smitte blandt vores udenlandske medarbejdere, vil vi naturligvis også følge myndighedernes anbefalinger om test, smitteopsporing, isolation m.m.


Hvad er proceduren i tilfælde af, at en østeuropæisk ansat bliver konstateret smittet med coronavirus?
Hvis en af vores medarbejdere, som bor i en skurby, skulle blive smittet, vil vi sørge for, at vedkommende bliver isoleret fra de øvrige medarbejdere, fx på et hotelværelse. Derudover sætter vi gang i smitteopsporingen og informerer medarbejderne på den pågældende byggeplads om smittetilfældet og får relevante personer testet.

Gregor er ikke den ansattes rigtige navn. Den ansatte ønsker at være anonym af hensyn til sine fremtidige ansættelsesmuligheder. Den ansattes rigtige navn er redaktionen bekendt.