Foto: Privat.

Mette straffet for Facebook-opslag: "Det var virkelig ubehageligt"

20. jun 2019
Et kritisk Facebookopslag fik alvorlige konsekvenser for den pædagogstuderende Mette Rahbek. Nu har hun fået Ombudsmandens ord for, at hendes tidligere arbejdsgiver gik for vidt.

"Hørt til Odense Kommunes Medarbejderdag: "Ledigheden i Odense er den andenstørste i landet. Det er en brændende platform, der kan sidestilles med børnedødeligheden i Afrika." WTF??????"

Sådan skrev den 43-årige Mette Rahbek, da hun i 2017 deltog i en medarbejderdag for ansatte i social- og beskæftigelsesforvaltningen i Odense Kommune. 

Og det opslag medførte, at hun endte i strid modvind på sin arbejdsplads, hvor hun som pædagogstuderende var ansat som praktikant i en afdeling inden for social- og beskæftigelsesforvaltningen. Ledelsen mente, at opslaget var illoyalt, og at hun havde gengivet talen ukorrekt. Derfor blev hun indkaldt til tjenstlig samtale og fik en skriftlig påtale. 

Men hun måtte gerne ytre sig som hun gjorde, lyder det torsdag fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen. Teksten i opslaget lå nemlig inden for rammerne af offentligt ansattes ytringsfrihed.

Mette Rahbek, der i dag er ansat som pædagog i Nyborg Kommune, har ventet længe på Ombudsmandens konklusion, og er lettet over udmeldingen.

- Jeg er super glad på ytringsfriheden og offentligt ansattes vegne. Retfærdigheden har sejret, siger hun til A4 Nu. 

Føler sig dårligt behandlet   

Det var Mette Rahbeks nærmeste leder, der konfronterede hende med opslaget. Det gjorde han til den fest, der efterfulgte den faglige medarbejderdag. 

- Jeg står med en fadøl i hånden og Zididada i baggrunden til medarbejderfesten. Så får jeg at vide, at jeg har handlet illoyalt og ikke skal møde igen på mandag. Han var rasende. Sådan oplevede jeg det i hvert fald, siger Mette Rahbek.   

Den kontante udmelding fra lederen fik hende til at føle sig trængt op i et hjørne.  

- Det var virkelig ubehageligt. Det værste af det hele var, at min praktikvejleder og de andre kollegaer fra mit arbejde var taget hjem, så jeg var virkelig alene, siger hun. 

Efter konfrontationen besluttede Mette Rahbek at sygemelde sig. Senere bad hun om at blive fritstillet, hvilket kommunen imødekom. 

Kommunen tager afgørelse til efterretning

Social- og beskæftigelsesforvaltningen i Odense Kommune ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men skriver i et skriftligt svar til A4 Nu: 

"Vi har modtaget afgørelsen, som vi tager til efterretning og drøfter videre internt. Det er det, vi plejer at gøre."

Ombudsmanden giver i sin vurdering af sagen kommunen ret i, at opslaget ikke er en korrekt gengivelse af direktørens tale. Han har derfor forståelse for, at kommunen ville tage til genmæle over for Mette Rahbeks Facebook-opslag. Men det ændrer ikke ved, at Odense Kommune ikke havde grundlag for at give praktikanten en skriftlig påtale for opslaget.

”Offentligt ansatte har en vidtgående ytringsfrihed. Det betyder bl.a., at de er berettigede til at bruge skarpe og polemiske vendinger og overdrevne udtryk, så længe de f.eks. ikke kommer med åbenbart urigtige oplysninger eller er urimeligt grove”, udtaler Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

"Usmageligt"

Mette Rahbek mener ikke, at hun har været illoyal over for sin tidligere arbejdsplads. Og den lede, hun følte, da hun delte sit Facebook-opslag, er ikke blevet mindre.

- Det var virkelig grænseoverskridende at høre på. Jeg blev chokeret, for hvad er det for en nederdrægtig måde at omtale mennesker på, siger hun og uddyber sin pointe:

- Alle de her narrativer, som forvaltningen bruger om mennesker, der enten er på kontanthjælp, sygedagpenge eller på anden måde får offentlige ydelser. Det var simpelthen en nedværdigende måde, der blev talt om dem på til medarbejderdagen. Virkelig usmageligt.