Skolelærer Mette Cervin Kolind husker ikke uheldet. Det var først, da hun vågnede op på Slagelse Sygehus, at hun fandt ud af, hvad der var sket. Foto: Privat

Mette i uhyggelig arbejdsulykke: Nu placeres ansvaret

23. okt 2019, 21:32
Arbejdstilsynet peger både på kommune og entreprenør i forbindelse med uheld, hvor et 250 kilo tungt ventilationsanlæg faldt ned over en lærer og to elever.

Arbejdstilsynet har nu slået fast, at det både var Dansk Klima Service og Ringsted Kommunes ansvar, da at et 250 kilo tungt ventilationsanlæg faldt ned over en lærer og to elever på Byskovskolens afdeling Asgård i Ringstedforstaden Benløse.

LÆS OGSÅ: Klamme fund på jysk fabrik: Direktør beklager

Uheldet skete 8. oktober og gik værst ud over den 61-årige skolelærer Mette Cervin Kolind. Hun blev ramt så hårdt på både skulderen og i hovedet, at hun blev slået bevidstløs.

Efterfølgende viste det sig, at hun havde pådraget sig et kompliceret brud på højre skulder.

Lovpligtig koordinator manglede

I et notat, som Dagbladet Ringsted har fået indsigt i, konkluderer tilsynet, at kommunen ikke havde udpeget en ellers lovpligtig sikkerhedskoordinator under projekteringen og udførslen af arbejdet med opsætningen af ventilationsanlæggene i forbindelse med en igangværende renovering af skolen.

Der var ifølge Arbejdstilsynet ikke "planlagt, afgrænset og koordineret tilstrækkeligt for de ansattes sikkerhed og sundhed", lyder det i et påbud.

Arbejdstilsynet konkluderer desuden, at ventilationsanlægget var "monteret på en uforsvarlig måde" med bare to skruer i krydsfinerplader under gipsloftet.

Umiddelbart efter det 250 kilo tunge anlæg faldt ned sagde Dansk Klima Services ejer Allan Løvstad til TV 2 Øst, at han ikke var tilfreds med den måde anlægget var monteret på.

- Den her når bare at falde ned, fordi det ikke er godt nok, det den hænger i. Det er selvfølgelig beklageligt, sagde Allan Løvstad og forklarede, at monteringen ikke var forkert, men at de anvendte skruer skulle have været to centimeter længere.

Ifølge Arbejdstilsynet var arbejdsulykken "en logisk følge af den uforsvarlige opsætning". Det har udløst et påbud til Dansk Klima Service.

Men her slutter sagen ikke. Ifølge Dagbladet Ringsted overvejer Arbejdstilsynet, om begge parter skal have en bøde eller politianmeldes.

Den ene af de to elever fik en flænge i ansigtet, mens den anden slap uden alvorlige skrammer, og det glæder Mette Cervin Kolind:

- Jeg er bare glad for, at det ikke gik værre ud over børnene, det havde været det værste.

LÆS OGSÅ: Hemmeligt brev afslører: Sådan blev toppolitiker slagtet