Mette F. vil kulegrave private jobfirmaer

2. maj 2012
Ministeren sætter Ankestyrelsen til at undersøge kommunernes brug af private jobfirmaer indenfor sygedagpengeområdet.

Der har været alt for mange sager med private jobfirmaer, der overtræder reglerne og afgør udfaldet af sygedagpenge-sager.

Og nu har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fået nok. Hun har netop besluttet at pudse den øverste tilsynsmyndighed på området, Ankestyrelsen, på kommunerne.

Ankestyrelsen skal undersøge kommunernes samspil med private jobfirmaer indenfor sygedagpenge-sager.

Udmeldingen fra ministeren kommer på et samråd i dag i Folketingets beskæftigelsesudvalg efter en række sager, hvor private jobfirmaer imod reglerne har været med til at fratage sygemeldte deres sygedagpenge.

"Det er uholdbart, at kommunerne ikke overholder loven. Andre aktører  [private jobfirmaer, red.] må ikke afgøre sygedagpenge-sager, og nu har der været en del sager, hvor det er sket. Så bliver vi nødt til at sætte Ankestyrelsen til at undersøge sagen," siger Mette Frederiksen til Avisen.dk.

Vil indskærpe overfor kommuner

Ministeren henviser til sagen fra Syddjurs Kommune, som har været beskrevet i en række artikler her på Avisen.dk.

Udover en undersøgelse fra Ankestyrelsen vil ministeren tage kontakt til Kommunernes Landsforening for at få kommunerne til at overholde loven.

”Det er en absurd situation, at jeg skal indskærpe, at kommunerne skal overholde loven. Jeg troede ikke, det skulle være nødvendigt,” siger Mette Frederiksen.

Det var Enhedslisten, der havde bedt om dagens samråd, efter at Avisen.dk i en række artikler har afsløret ulovlig praksis i blandt andet Syddjurs Kommune.

Må ikke afgøre sygedagpenge-sager

Sagen handler om, at Syddjurs Kommune har indgået en samarbejdsaftale med de private jobfirmaer Varda Jobservice og Institut for Serviceudvikling - sammen kendt som ISU/Varda.

De private jobfirmaer har overtaget en del af sagsbehandlingen af sygedagpenge-sager fra kommunen, men er også gået for langt.

De private firmaer må nemlig ikke afgøre sager om sygedagpenge, men det har de alligevel været med til.

Det har ført til, at Beskæftigelsesankenævnet har underkendt 137 sager.

Før dagens samråd havde en delegation fra Dansk Metal Aarhus haft foretræde for Beskæftigelsesudvalget.

De var der for at fortælle politikerne, hvordan de har oplevet de private jobfirmaers behandling af sygemeldte i Syddjurs Kommune.

En af de personer, der fik lov at fortælle sin historie, var 45-årige Kim Larsen, der tidligere har fortalt om sine oplevelser her på Avisen.dk.

Ikke noget politisk projekt

Mette Frederiksen understregede på samrådet, at der ikke er tale om noget politisk projekt imod private jobfirmaer.

”Jeg har ikke noget ideologisk imod samarbejde mellem private firmaer og det offentlige på beskæftigelsesområdet, heller ikke indenfor sygedagpenge. Man skal passe på med at tro, at alt i kommunerne er godt, og at alt i privat regi er dårligt. Det er mere nuanceret end som så. Dem, der er bedst til at hjælpe folk tilbage til arbejdsmarkedet, skal have opgaven,” sagde ministeren.