Mette F. undskylder: Kirsten er ikke idiot

6. feb 2013, 16:45
Efter hård kritik af jobcentrenes indsats har beskæftigelsesministeren sendt et forsoningsbrev til 7.000 jobcentermedarbejdere. Læs brevet her.

Tirsdag klokken 13.13 modtog knap 7.000 ansatte på de kommunale jobcentre et sjældent skulderklap fra deres øverste politiske chef.

I en mail roser beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) jobcentermedarbejdernes indsats og påtager sig selv det politiske ansvar for en haltende beskæftigelsesindsats.

"I gør hver dag et kæmpe stykke arbejde og en vigtig indsats for at hjælpe ledige i job. Jeres indsats er helt afgørende for mange mennesker, som står i en svær situation. Jeg er fuldt ud klar over, at I arbejder under nogle rammer, der ikke altid er gode nok. Rammerne for jeres arbejde er og bliver et politisk ansvar," skriver Mette Frederiksen.

Frustrerede medarbejdere

Den udglattende mail kommer efter, at Avisen.dk i en serie artikler har sat fokus på de store frustrationer, som Mette Frederiksens kritik af jobcentrenes indsats har affødt blandt medarbejderne.

Én af dem, der følte sig ramt på sin faglighed, er Kirsten Hjort Johansen, der er erhvervsvejleder i Jobcenter Aarhus.

"Det vækker harme og formentlig ikke bare i mit jobcenter, når ministeren på en billig baggrund tillader sig at fremstille mig og mine kolleger i jobcentrene som nytteløse idioter, der "spilder de lediges tid" i et system, der er "inficeret af fejl," skriver hun i et brev til Mette Frederiksen.

Slider på arbejdsmiljøet

Ministerens hårde udmeldinge slider ifølge medarbejdernes fagforeninger på et i forvejen hårdt presset arbejdsmiljø.

"Det ligger mig meget på sinde, at I får nogle ordentlige vilkår, så I kan have den tætte kontakt i dagligdagen til både den enkelte ledige og det private erhvervsliv – og ikke mindst sørge for, at der bliver skabt en sammenhæng mellem dem," skriver Mette Frederiksen i brevet.

Brevet er en "fin hensigtserklæring", men ændrer ikke på de skadelige fordomme, som generelt hersker om ansatte på jobcentre.

Det mener Ilse Asmussen, der er formand for beskæftigelsesudvalget i HK Kommunal og jobvejleder i Lejre Jobcenter.

"Det er da fint at få sådan en mail, men det ændrer ikke på den negative forforståelse af systemet, som hersker blandt mange borgere, og som ministerens tidligere udmeldinger har bidraget til at styrke," siger hun.

Jobcentrenes fremtid evalueres

Efter længere tids debat, præsenterede regeringen i går et ekspertudvalg, som skal komme med anbefalinger til en reform af beskæftigelsesindsatsen.

Blandt andet forventes udvalget af vurdere, om indsatsen fremover skal blive i de nuværende kommunale jobcentre eller flyttes til regionalt niveau.

Ilse Asmussen glæder sig over, at der nu gives tid til at overveje ændringerne grundigt.

"Det viser, at man tager det alvorligt, og tyder på, at man har tænkt sig at evaluere systemet grundigt frem for endnu et hurtigt politisk initiativ," siger hun.

Her kan du læse Mette Frederiksens brev.

Jobcentre i skudlinjen
  • Siden 2009 har beskæftigelsesindsatsen i Danmark været organiseret i kommunale jobcentre.
  • Tidligere hørte dagpengemodtagere under statens arbejdsformidling (AF), mens kommunernes socialforvaltninger tog sig af kontanthjælpsmodtagere.
  • Regeringen har netop nedsat et hurtigtarbejdende udvalg, der skal kulegrave beskæftigelsesindsatsen og komme med anbefalinger til, hvordan systemet fremover skal indrettes.
  • Der spekuleres blandt andet i, at indsatsen fremover skal organiseres regionalt eller direkte under staten.
  • Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen gav næring til spekulationerne, da hun i Politiken fremsatte en skarp kritik af kommunernes beskæftigelsesindsats.
  • Her kritiserer hun jobcentrene for at "spilde de langtidslediges tid", nøle med indsatsen over for udfaldstruede dagpengemodtagere og ikke have nok kontakt med erhvervslivet.