Mette F: Slut med lidt for smarte selskaber

11. okt 2013, 04:00
Pulje, der skulle hjælpe svage fleksjobbere stod pivåben for misbrug

Efter bare fem måneder var det nødvendigt at stramme op på reglerne for attraktiv bonusordning. Den skulle hjælpe svage fleksjobbere, men stod pivåben for spekulation fra smarte virksomhedsejere.

Det viser sagen fra Tikøb hvor to virksomheder på en ulovlig sommerhusadresse forsøgte at få ansat omkring 14 fleksjobbere fra tre nordsjællandske kommuner.

Den kontante fordel for ejerne var til at se. Regeringen og Enhedslisten havde lavet en pulje, der belønnede virksomheder med 25.000 kroner for at ansætte fleksjobbere i et halvt år. Modellen med virksomhederne i sommerhuset gav dobbelt bonus og et overskud på 37.000 kroner og 104 timers gratis arbejdskraft per ansat.

Men 7. august lukkede Beskæftigelsesministeriet hullet. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger, at regeringen og Enhedslisten har lavet en fleksjob-bonus, for at så mange borgere som muligt får mulighed for at bidrage og være en del af en arbejdsplads, selv om de har en begrænset arbejdsevne.

”Den er ikke lavet for, at lidt for smarte selskaber kan få dobbeltbonus ved at ansætte en person i fleksjob i to forskellige datterselskaber et par timer hvert sted. Det er selvfølgelig ikke i orden, og derfor har vi strammet bekendtgørelsen,” skriver Mette Frederiksen til Avisen.dk.

Der var et kæmpehul i loven

Det var præcis, hvad virksomhederne Plusgroup og Energium gjorde fra en ulovlig adresse i et sommerhus. En af de kommuner, der sagde nej til den konstruktion var Fredensborg, der faktisk sagde nej på trods af, at det ikke var ulovligt.

”Der var et kæmpehul i loven Det arbejde, fleksjobberne skulle udføre, vurderede vi ikke var reelt,  og at det var misbrug af skatteborgernes penge. Men det var ikke ulovligt og man må tage hatten af virksomheden for kreativiteten,” siger Carsten Larsson, teamleder i Virksomhedsservice i Fredensborg Kommune.

Et andet hul, der nu er lappet, er muligheden for at ansætte fleksjobbere, der var arbejdsprøvet til at arbejde mange timer om ugen og så kun ansætte em til to.

”Det er vigtigt, at den enkelte bruger sin arbejdsevne. Vi har derfor også præciseret, at arbejdsgivere for at få bonus skal ansætte folk i fleksjob i de timer, som de kan arbejde. Helt grundlæggende går jeg også ud fra, at både offentlige og private arbejdsgivere opretter fleksjob, der matcher den enkeltes arbejdsevne, ” lyder det fra Mette Frederiksen.

Fleksjobbonus

Fleksjob-bonus var e n del af finansloven havde regeringen og Enhedslisten.

Ordningen belønner virsomheder med 25.000 kroner for at ansætte svage fleksjobbere mindre end ti timer om ugen i seks måneder. Puljen skulle hjælpe de svageste fleksjobbere i gang.

Men i sommer måtte Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse ændre bekendtgørelsen for, hvem der kunne hæve penge i bonus-kassen.

Der er råd til at betale bonus til omkring 1300 bonus-ansættelser om året. Alt tyder på, at der er udsolgt for i år.