20201125-150202-L-1920x1280we
- Jeg ved ikke, om man kan sige, hvorfor lige præcist denne fejl opstår. Men alle i staten har haft utrolig travlt og har løftet store opgaver, siger Mette Frederiksen (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mette F.: Ansatte i staten har været under stort pres

26. nov 2020, 08:07
Statsminister Mette Frederiksen (S) siger i interview, at embedsmændene er presset voldsomt under coronakrisen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller, at de ansatte i staten og styrelserne har været under et voldsomt pres under coronaudbruddet.

Og det kan have været en af årsagerne til, at der blev givet en ordre om at aflive alle min, selv om der ikke var lovhjemmel.

Det siger hun onsdag aften i et direkte interview med Avisen Danmark. Her har læsere på forhånd haft mulighed for at indsende spørgsmål.

Den 4. november sagde Mette Frederiksen, at alle mink skulle slås ned. Weekenden efter kom det frem, at der ikke var lovhjemmel til at udføre den ordre.

En redegørelse fra regeringen har efterfølgende vist, at embedsværket hurtigt blev opmærksom på problemet, uden at ministre blev informeret.

- Jeg ved ikke, om man kan sige, hvorfor lige præcist denne fejl opstår. Men alle i staten har haft utrolig travlt og har løftet store opgaver.

- En departementschef fortalte mig, at han fik 65 opkald i lørdags. Altså i weekenden. Det er ikke uforståeligt, at fejl kan opstå, når folk har så travlt og har haft det siden foråret, siger Mette Frederiksen.

Politisk redaktør på Avisen Danmark Thomas Funding spørger statsministeren, om hun ikke netop med det in mente skulle have brugt mere tid på minkbeslutningen for at sikre sig, at embedsmændene havde god tid.

- Det er så åbenlys en fejl det her, at jeg ikke tror, at et døgn mere havde opklaret den. Det er noget, der er faldet ned mellem to stole.

- Det er mit ansvar, at centraladministrationen fungerer. Det er det, siger hun.

Under interviewet gentager Mette Frederiksen, at hun fortsat mener, at det er den rigtige beslutning at slå alle mink ned.

- Med den risikovurdering, der ligger fra Statens Serum Institut, mener jeg ikke, at man kunne træffe en anden beslutning. Men det beror selvfølgelig på den risikovurdering.

- Jeg ville træffe den samme beslutning i dag med det, jeg ved. Men selvfølgelig havde jeg sagt, at jeg ikke havde lovhjemmel, men at jeg ville arbejde på at få den i Folketinget.

/ritzau/