20200819160255659_1000
Regeringens meget omtalte pensionsudspil har blandt andet fået kritik for ikke at inkludere de psykisk nedslidte. Den kritik svarede statsminister Mette Frederiksen (S) på under dagens pressemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mette F. om kommende finanslov: Vi må prioritere hårdt

19. aug 2020, 17:41
- Vi står midt i en økonomisk krise. Derfor må der prioriteres hårdt i finansloven, siger statsministeren.

Regeringen har en række fokuspunkter det næste halve år. Det er tidlig pension, retspolitik, udlændinge og velfærd.

- Men der prioriteres, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag i Gråsten, hvor Socialdemokratiet holder sommergruppemøde.

- Vi står midt i en økonomisk krise. Det bliver derfor en finanslov, hvor vi må prioritere hårdt. Vi vil dække den demografiske udvikling, men alt kan ikke løses med penge, og vi er nødt til at have en mere grundlæggende diskussion om, hvilket velfærdssamfund vi vil have, siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kommer ind på den nærhedsreform, som regeringen har varslet.

- I vores øjne er der stadig brug for en nærhedsreform, hvor vi skruer ned for detailstyring og op for faglighed, menneskelighed og ledelse.

- Penge løser ikke alt, men vi løser heller ikke problemerne uden, siger statsministeren.

En af regeringens mærkesager er det længe ventede pensionsudspil, som blev præsenteret tirsdag.

For at blive omfattet af tidlig tilbagetrækning skal man have haft mindst 42 år på arbejdsmarkedet, når man fylder 61 år.

42 års anciennitet gør det muligt at gå et år tidligere på pension. 43 år på arbejdsmarkedet udløser to år. 44 år vil give mulighed for at gå tre år tidligere.

Udspillet har blandt andet fået kritik for ikke at inkludere de psykisk nedslidte.

- Man kan ikke i vores øjne lave en objektiv rettighed, der handler om det psykiske arbejdsmiljø, fordi det af gode grunde er en individuel situation, man er blevet bragt i på grund af sit arbejdsliv.

- Derfor er det psykiske arbejdsmiljø noget, vi hovedsageligt håndterer i visitationsmodellen til seniorpension, siger Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

Samtidig har noget af kritikken gået på, at ordningen vil trække raske mennesker ud af arbejdsmarkedet.

- Modellen er jo skruet sammen sådan, at vi også ved, at det er alle dem, der har haft hårde arbejdsliv. Det er derfor, at ni ud af ti af dem, der opnår retten i ordningens første år, er ufaglærte eller faglærte, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Får regeringen flertal for den tidligere pension til nedslidte grupper, forventer den, at der i 2022 vil være 38.000, der er berettiget til at søge.

Det tal vil i 2025 stige til 49.000, hvor ordningen ventes at koste statskassen godt tre milliarder kroner om året.

/ritzau/