Mette F.: Kommuner skal løfte flere dyner

25. feb 2013, 17:00
Nye regler vil betyde mere dyneløfteri i kommunerne. De får nemlig til opgave at kontrollere, om samboende kontanthjælpsmodtagere er kærester eller ej.

Kommunerne skal fremover løfte flere dyner for at kontrollere, om borgere er berettiget til kontanthjælp.

Det er konsekvensen af regeringens krav om, at samlevende skal forsørge hinanden.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen bekræfter over for Avisen.dk, at opgaven med at kontrollere kontanthjælpsmodtageres private forhold tilfalder kommunerne.

"Som udgangspunkt har vi tillid til, at det, folk selv oplyser, er rigtigt. Men ellers er der jo i forvejen instanser, der skal forhindre socialt bedrageri, så opgaven vil falde ind under dem," siger Mette Frederiksen til Avisen.dk.

Kæreste-kontrol bliver svær opgave

Opgaven som kæreste-kontrollører er ikke ny for kommunerne.

I forvejen skelner man på en række områder, for eksempel inden for forsørgertillæg og pension, om folk lever sammen eller hver for sig.

Men reformen udvider antallet af borgere, der skal kontrolleres.

"Det giver selvfølgelig nogle udfordringer og kræver flere ressourcer, som vi regner med at få tilført," siger Brian Siggaard, konsulent i Kommunernes Landsforening.

I udspillet til reformen står der, at personer i et "ægteskabslignende forhold" falder ind under de nye regler, men ikke personer, som bor sammen uden at danne par.

Det åbner for spørgsmålet om, hvornår man er et par, og hvordan kommunerne skal kontrollere det. En opgave, der kan være svær, lyder det fra Brian Siggard.

"Det er jo objektivt, om folk er gift eller ej. Det er mere besværligt at vurdere, om folk er samlevende,” siger han.

Køber I ind og laver mad sammen?

Den bekymring deler formanden for kommunernes socialchefer, Ole Pass.

"Jeg vil appellere til, at de laver reglerne så klare som muligt, for hvis reglerne er for mudrede, kan det give problemer og en uheldig dialog med borgerne," siger han.

Han havde hellere set, at regeringen havde afskaffet den gensidige forsørgerpligt, som han beskriver som "umoderne".

"Men det er nok økonomien, der står i vejen for den sunde fornuft," siger han.

I første omgang vil kommunen gå i dialog med borgeren om forholdet. Først hvis alarmklokkerne ringer, vil man begynde at kontrollere borgerens forhold, siger konsulent ved Kommunernes Landsforening, Brian Siggard.

”Kommunerne kan for eksempel slå op i andre registre og se på, hvor stor lejligheden er, og undersøge, om folk har en fælleskonto og om de har fælles udgifter og husholdning. Men det vil altid være en konkret vurdering, hvor man sammenholder alle oplysninger,” forklarer han.

Mette F. håber ikke, det ødelægger familier

Tidligere i dag advarede Formanden for Socialrådgiverforeningen, Majbritt Berlau, om, at reformen sandsynligvis vil få ugifte forældre til at flytte fra hinanden for at undgå at blive ramt økonomisk.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen håber ikke, at de nye regler får flere familier til at flytte fra hinanden.

"Det håber vi selvfølgelig ikke sker. Men det her er en konsekvens af et moderne samfund, hvor mange lever sammen, som om de var gift," siger hun.

I udspillet står der blandt andet, at forsørgerpligten gælder, uanset hvor længe, man har boet sammen.

Den udvidede gensidige forsørgerpligt er en af elementerne i udspillet, som regeringen fremlagde i dag.

Reformen skal efter planen få 2.500 flere i arbejde og spare 368 millioner i 2014.