Mette F: Ingen kræftramte skal stå uden penge

7. feb 2013, 16:47
Beskæftigelsesministeren forsvarer den nye lov om sygedagpenge, der deler patienterne i to hold. Det ene får 7000 kroner mere om måneden.

To år og tre måneder efter regeringen tiltrådte og lovede at fjerne tidsbegrænsningen på sygedagpenge, præsenterede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i dag sit udspil.

Udspillet fjerner faktisk den tidsbegrænsning på sygedagpenge, der betyder, at sygedagpengene stopper efter 52 uger,

”Man skal ikke undervurdere den usikkerhed og frustration, det skaber ikke at vide, om man har noget at lave for og af. Det er et problem, der har været kendt i mange år, og regeringen har søgt efter en model for, hvordan vi kunne afskaffe varighedsbegrænsningen," siger Mette Frederiksen.

Men forslaget til en ny sygedagpengelov får allerede i de første timer drøje hug.

Dels for at indføre en liste på 11 særligt livstruende og alvorlige sygdomme, der er adgangsbillet til at få sygedagpenge på cirka 17.000 om måneden så længe det er nødvendigt.

10.000 syge mister 7000 kroner om måneden

For de omkring 10.000 personer, der falder udenfor listen, går de derimod ned på 10.500-14.000 kroner om måneden efter et halvt år. Den kan de beholde til de er raske eller sendt videre på fleksjob eller førtidspension. I forhold til de nuværende regler mister de op 7000 kroner om måneden i et halvt år.

Men Mette Frederiksen mener ikke, det ligger i regeringsgrundlaget om ”at afskaffe varighedsbegrænsningen”, at syge skal kunne få en ydelse, der svarer til sygedagpenge.

”Ingen syge skal være i tvivl om, at de har en forsørgelse. Vi ville fjerne det sorte hul, og det gør vi nu. Det er ingen spareøvelse. Du veksler en del af ydelsen til, at du har en ydelse, så lang tid du er syg, og samtidig får du en tidlig indsats fra kommunen for at afklare din situationen. Tingene skal ses i sammenhæng,” siger Mette Frederiksen.

Diskriminerende sygdomsliste

Den lavere ydelse er i modsætning til kontanthjælp ikke afhængig af hvad man ejer, og hvad ens ægtefælle tjener.

Flere patientforeninger kritiserer Mette Frederiksen for ikke at listen med de 11 særligt alvorlig sygdomme er diskriminerende.

”Der er en særlig gruppe, som jeg er optaget af, og det er de livstruende syge. Det er et problem at kræftpatienter skal opleve at være i kemoteapi eller ligge på operationsbordet, mens deres sygedagpenge stopper," siger Mette Frederiksen.

Listen er fra Sundhedsstyrelsen, og de vil kunne vurdere, om der mangler en eller to livstruende alvorlige sygdomme,” siger hun.

Udspillet skal nu til debat mellem de politiske partier. Så regner Mette Frederiksen med, at det kan blive vedtaget til efteråret, og sandsynligvis træde i kraft i starten af næste år.

Sygedagpenge

Som det er nu kan man få sygedagpenge i 52 uger.

Derefter kan de forlænges i max et år mere, hvis man opfylder nogle ganske særlige undtagelser.

Det er der syge 8000 mennesker om året, der ikke gør.

En del af dem står helt uden forsørgelse, fordi de ikke har ret til at få kontanthjælp.