Mette F i uniform sætter frist for brandkræft

15. aug 2013, 11:52
Inden årets udgang skal Arbejdsskadestyrelsen vurdere, om den har det tilstrækkelige videnskabelige grundlag til at vurdere sager om brandkræft. Det slår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen S nu fast.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) lægger nu pres på Arbejdsskadestyrelsen og giver styrelsen frem til årets udgang til at afgøre, om den har det tilstrækkelige videnskabelige grundlag til at vurdere sager om brandkræft.

Det er første gang, at ministeren sætter en skarp tidsfrist for arbejdet, der skal give grundlag for en beslutning om, hvorvidt der skal føjes flere kræftformer til listen af erstatnings-berettigede lidelser. Dermed kan et stort antal kræftsyge brandmænd se frem til snart at få svar på, om de kan få erstatning.

"Arbejdet skal afsluttes i det indeværende år," fastslår Mette Frederiksen.

Hun understreger, at det i sidste ende er en faglig og ikke politisk beslutning, hvilke kræftformer der skal på listen.

"Men for at jeg kan have ro i sindet på vegne af de kræftramte brandfolk, bliver jeg nødt til at være sikker på, at vi har den seneste, opdaterede viden," siger Mette Frederiksen.

Giftig sod og røg

Over 100 kræftsyge brandmænd har søgt arbejdsskadeerstatning herhjemme, men kun én har fået kræftsygdommen anerkendt som arbejdsrelateret.

Siden Avisen.dk første gang i efteråret 2012 skrev om en overhyppighed af kræft blandt brandfolk, har beskæftigelsesministeren igangsat en række initiativer med henblik på at sikre danske brandfolk mod risikoen i deres arbejde.

Tirsdag deltog Mette Frederiksen i en røgdykkerøvelse i Hedehusene ved Roskilde for at opleve de ekstreme forhold, brandfolk udsættes for. Brandfolk fortalte hende her, hvordan øjne og næse kan løbe sort i dagevis efter, at de havde været ude til en stor brand.

Ministeren siger efter øvelsen, at hun kan være kan bekymret for, om de danske brandfolk er sikret tilstrækkeligt i forhold til de kræftfremkaldende stoffer, der findes i sod og røg:

"Jeg er ikke fagperson, men når du har en så alvorlig belastning med røg og med sod og med kræftfremkaldende stoffer, der bliver hvirvlet op i luften, så er du i et miljø, der er usundt."

Men det er endnu for tidligt at sige noget om, hvorvidt flere kræftformer kommer på den vigtige liste i fremtiden, understreger Mette Frederiksen.

Brandfolk: Den dybe tallerken er opfundet

Næstformanden i Brandfolkenes Organisation glæder sig over, at der nu er sat en bagkant for, hvornår Arbejdsskadestyrelsens arbejde skal ligge klart.

"Det behøver ikke tage lang tid. Den dybe tallerken er opfundet i mange andre lande rundt om i verden. I blandt andet Australien har de indført en lovgivning, der anerkender visse kræftformer som erhvervssygdomme, som ikke er anerkendt herhjemme," siger Tommy Kjær.

Poul Larsen er en af de brandmænd, der har kræften tæt inde på livet. Både han og tvillingebroren, Jørgen Larsen, har været brandmænd omkring 30 år.

Kræften har haft tag i dem begge. Men hvor Poul Larsen ser ud til at være sluppet af med hudkræften, er tvillingebroren hårdt ramt af kræft i hjernen.

"Der er aldrig nogen i min og min tvillingebrors familie, der har været ramt af kræft før! Hvorfor skulle vi så begge få det, hvis det ikke var på grund af vores job?" spørger Poul Larsen.

36 år i skidtet

Mette Frederiksen behøver dog ikke frygte for helbredet efter en enkelt tur i røgen, mener Poul Larsen:

"Det er de 36 år, du går i skidtet hver eneste dag, der giver dig kræft."

Og hvis hans tvillingebror havde arbejdet som brandmand i Australien, havde hans situation været en hel anden.

I Australien får brandmænd med kræft i hjernen automatisk erstatning, hvis de kan dokumentere, at de har bekæmpet ildebrande i mindst fem år.

Det er blandt andet den forskel, ministeren nu har givet sine embedsmænd til udgangen af året til at tage stilling til.