Mette F: Godt jeg sendte tilsynsdrengene ud

18. dec 2013, 11:50
Mette Frederiksen skal snart bestemme sig for, hvordan der skal sættes ind i forhold til brandfolk, der får kræft af deres arbejde. Indtil videre glæder hun sig over, at hun sendte Arbejdstilsynet i marken. Det har givet pote.

Arbejdstilsynet har været på overarbejde i år. I foråret beordrede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) dem ud for at tjekke, hvad brandfolk bliver udsat for under ildebrande.

Det havde Arbejdstilsynet aldrig prøvet før. De plejede kun at se på, hvad brandfolk lavede hjemme på stationerne.

Som Avisen.dk skrev sidste uge, har myndighederne nu udskrevet 19 strakspåbud og påbud. De er gået til brandvæsener, hvor de ansatte slukkede ildebrande uden masker og fik sod i rå doser, selv om det er kræftfremkaldende.

”Det bekræfter, at det var godt at sætte fokus på området. Ingen tvivl om, at vores brandmænd udfører et uhyre svært stykke samfundsarbejde. Til tider i et svært arbejdsmiljø. Derfor er der behov for her at have meget stærkt fokus på arbejdsmiljøet," siger Mette Frederiksen.

Kræfthistorier har rørt ministeren

Mette Frederiksen har interesseret sig for for arbejdsmiljøet for danske brandmænd, efter at Avisen.dk i en artikelserie har påvist en øget kræftforekomst og et manglende tilsyn med brandmænd.

Det er blandt andet historier om brandmænd som Jørgen Larsens og Flemming Jensens, der begge er døde af kræft i dag.

Men man har intet anet om, hvordan brandmænds arbejdsmiljø fungerede. Forud for dette års særtilsyn kunne Arbejdstilsynet ikke nævne et eneste tilsyn med brandfolkenes arbejde under ildebrand eller øvelser i de sidste ti år.

”Nogle steder fungerer det godt. Reglerne bliver overholdt. Så er der også eksempler på det modsatte," konkluderer Mette Frederiksen.

Deadline nærmer sig

I foråret lancerede beskæftigelsesministeren en række konkrete tiltag, der samlet har til formål at minimere brandfolks risiko for at få kræft.

Om Arbejdstilsynet skal fortsætte med at tage med på brand og øvelser, afhænger af, hvad der samlet kommet frem, når alt er udrullet og undersøgt.

”Jeg vil gerne se effekten af de her tiltag i sammenhæng. På den baggrund vurderer vi, hvad der skal ske fremadrettet," siger Mette Frederiksen.

Inden nytår skal Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen blandt andet vurdere, om der er ny forskning om kræft blandt brandmænd, der skal inddrages i myndighedernes arbejde.

Forhåbentlig ved vi nu mere om risikoscenarierne, hvilket er vigtigt at få afdækket, siger Mette Frederiksen.

Flere brandfolk efterspørger dansk forskning. Blandt andet for at have evidens at støtte sig op ad, når de skal give råd om beskyttelse mod kræftrisikoen ved jobbet. Hvad vil du sige til dem?

”Det er blandt andet på baggrund af den diskussion, at jeg har bedt de danske myndigheder om at undersøge, om der er viden, vi kan blive klogere af. I forbindelse med det, er det naturligt, at man også overvejer, om der er noget dansk forskning, der skal igangsættes,” siger Mette Frederiksen.