20200429093100463_1000
Statsminister Mette Frederiksen (S) mener, at Folketinget har god mulighed for at kontrollere regeringen. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mette F. skriver brev: - God mulighed for kontrol

29. apr 2020, 09:44
Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver i et brev til Folketinget, at det har god mulighed for kontrol.

En lang række partier i Folketinget har ønsket, at arbejdet vender mere tilbage til normalen, efter at coronavirusset har ændret markant på arbejdsgangene på Christiansborg.

Det har de ønsket, da de mener, at de nuværende regler med færre møder og restriktioner mindsker Folketingets evne til at udføre parlamentarisk kontrol med regeringen.

I et brev dateret søndag til Folketinget forud for et møde i Udvalget for Forretningsordenen onsdag skriver statsminister Mette Frederiksen (S) dog:

- Jeg anerkender fuldt ud partiernes ønske om hurtigst muligt at få genoptaget Folketingets parlamentariske kontrol med regeringen, der ... har været sat delvist i bero i en periode.

- Jeg er af den grundlæggende opfattelse, at Folketinget allerede har gode muligheder for at kontrollere regeringens arbejde, og at der ikke er noget i den aktuelle situation, der tilsiger, at der er et behov for – uden nærmere overvejelser - at ændre på de eksisterende rammer for Folketingets kontrol.

Statsministeren skriver yderligere, at hun ikke mener, at det er antallet af spørgetimer, hvor hun skal stille i Folketingssalen, ej heller frister for spørgsmål, der er det vigtige. Det er derimod vigtigt, at regeringen svarer på alle spørgsmål.

- Såfremt det er et bredt politisk ønske om det, er jeg dog indstillet på at planlægge et til to yderligere spørgetimer frem mod sommerferien, i lyset af at mødeperioden nu er forlænget til udgangen af juni, skriver statsministeren.

Tidligere i april blev der åbnet lidt mere op for arbejdet i Folketinget. Der kan nu afholdes samråd, og borgere kan igen foretræde for udvalg. Dog kun få ad gangen.

På et møde i Folketingets Udvalg for Forretningsordenen onsdag blev der ikke aftalt yderligere lempelser af Folketingets arbejde.

Næstformand i Folketingets Præsidium, Karen Ellemann (V), sagde efterfølgende om Folketingets mulighed for at udøve kontrol med regeringen:

- Al den stund, at vi nu i forhold til lovbehandlinger, samråd og spørgsmål kan gennemføre dem, så begynder det at nærme sig en normalitet.

- Det har vi et meget, meget stort behov for. Og det har vi drøftet grundigt mellem partierne.

Hun siger yderligere, at det endnu ikke er til at vide, hvornår Folketinget kan vende helt tilbage til normale arbejdsforhold.

/ritzau/