Mette F. før reform: Tænk jer nu om Venstre!

22. aug 2013, 12:38
Kommunale jobcentre er bedre til at få ledige i job end private aktører, konkluderer Rigsrevisionen. Vi har aldrig sagt, at private aktører var bedre, lyder det nu fra Venstre. Men oppositionspartiet vil stadig have flere private aktører på banen.

En ny beretning fra Rigsrevisionen kuldsejler Venstres krav om at flere private aktører skal få ledige i job, som ellers indgår i oppositionspartiets udspil til en forestående beskæftigelsesreform.

Sådan lyder meldingen fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) efter det nu viser sig, at kommunale jobcentre faktisk er bedre til at få ledige i job end private aktører.

"Jeg vil opfordre oppositionen til at læse rapporten, da jeg kan forstå på Venstres udspil til en ny beskæftigelsesindsats, at man har meget store politiske forhåbninger til effekten af private aktører. Rapporten bør mane til eftertanke," siger hun.

Venstre holder fast i udspil

Mette Frederiksen mener, at rapporten rejser en reel kritik af den tidligere regerings stærke satsning på private aktører, som hendes egen regering siden har rullet tilbage.

Tidligere på måneden meldte Venstre ud, at de i forbindelse med den forestående beskæftigelsesreform ønsker at skrue op for brugen af private aktører igen.

Beskæftigelsesordfører Hans Andersen afviser, at Rigsrevisionens konklusioner ændrer på den ambition.

"Nej, det her ændrer på ingen måde på de forslag, som vi har lagt frem," siger han.

Men i forbindelse med jeres udspil fremgik det, at private aktører er billigere og mere effektive end jobcentrene. Mener I stadig det?

"Det, vi skriver, er, at konkurrence er en fornuftig ting, og i forhold til andre opgaver er erfaringen, at konkurrence og det at lave udbud er en fornuftig ting. På den baggrund mener vi, at man bør gøre brug af flere private aktører," siger Hans Andersen.

Ministerkritik preller af

Konkret foreslår Venstre, at ledige får frit valg mellem jobcentre, private aktører, a-kasser, vikarbureauer og praktik i virksomheder, og at de forskellige aktører skal belønnes for gode resultater.

"Hvis ikke der skabes resultater, er der ingen betaling. Problemet er, at der både er gode og dårlige private aktører, lige som der er gode og dårlige jobcentre. Så jeg kan ikke bruge undersøgelsen til at sige, at det at bruge private aktører generelt er dårligt," siger Hans Andersen.

Kritikken fra Mette Frederiksen gør ikke indtryk i oppositionspartiet.

"Det kan jeg ikke tage alvorligt. Vi taler om en forskel på ti dages beskæftigelse. Jeg siger helt grundlæggende, at det er for ringe begge steder," siger Hans Andersen.

Mette Frederiksen opfordrer Venstre til at droppe ideologien og lade resultaterne diktere de kommende forhandlinger om en ny reform.

"Jeg har ikke ideologiske præferencer, når det gælder, hvem der skal løfte opgaven. For mig er det vigtigste at have fokus på kvaliteten og indholdet i indsatsen, og at de ledige kommer i varig beskæftigelse," siger hun.