Mette F: Fingeren peger på mig

5. feb 2013, 10:45
Først pegede hun fingre ad jobcentrene, så pegede de fingre ad hende. Nu indrømmer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen S, at ansvaret for tingenes tilstand i høj grad er hendes og hendes forgængeres.

Efter at have kritiseret de kommunale jobcentre for at spilde de langtidslediges tid medgiver beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu, at det er ministre som hende selv, der har ansvaret for, at rammerne på landets jobcentre er, som de er.

Avisen.dk har denne uge beskrevet, hvordan ansatte og chefer fra landets største jobcentre kritiserer ministeren for at forværre et i forvejen dårligt arbejdsmiljø.

Også fagforeningerne HK Kommunal og Dansk Socialrådgiverforening finder tonen fra beskæftigelsesministeren for hård.

Systemfejl skal rettes

Kritikken får dog ikke Mette Frederiksen til at tøve. Hun vil nytænke beskæftigelsespolitikken, fordi den nuværende indsats har nogle "grundlæggende systemfejl".

"Mange ledige oplever, at de ikke har fået den uddannelse eller de tilbud, der ifølge dem er nødvendige. Samtidig er der fra tid til anden private virksomheder, der giver udtryk for, at samarbejdet med jobcentrene ikke fungerer optimalt," siger ministeren.

Hun afviser at have sparket nedad.

"Som minister kunne jeg ikke drømme om at nå til den konklusion, at det er den enkelte medarbejder i jobcenteret, der er problemet. Det er i sidste ende et politisk ansvar," siger Mette Frederiksen og tilføjer:

"Medarbejderne på jobcentrene kan aldrig mere end den lovgivning, der skaber rammerne for deres arbejde."

Bare ikke godt nok

Men det ændrer jo ikke på, at mange medarbejdere på jobcentrene føler sig trådt på i den her debat. Er det bare dem, der har misforstået debatten?

"Nu kommer jeg meget på jobcentre rundt omkring i landet, og det er mit helt klare indtyrk, at vi har rigtig mange dygtige medarbejdere, som gør utroligt meget for at understøtte de mennesker, der ikke er i arbejde," siger ministeren.

Men ifølge Mette Frederiksen ændrer det ikke på, at der skal gøres hovedrent i beskæftigelsessystemet.

"Jeg har taget på mig at ændre og udfordre beskæftigelsespolitkken. Når jeg rejser en kritik, er det min opgave som beskæftigelsesminister at udtænke et alternativ, der er bedre. Det er ikke mit job at bevare et system, der ikke er godt nok," siger hun.

Ikke for sarte sjæle

Socialdemokraten mener heller ikke, at det er hendes job at tage hensyn til sarte sjæle. Svesken skal på disken.

"Hvis det skal lykkes at ændre beskæftigelsessystemet til det bedre, skal vi alle sammen kunne håndtere at have en åbenhjertig, men kritisk debat," siger hun.

Hvornår ministeren afslører, hvor skrappe midler hun vil tage i brug, og om beskæftigelsesindsatsen skal blive på de kommunale jobcentre eller overføres til et højere niveau, vides ikke med sikkerhed.

Men en ting er sikker. De pressede medarbejdere på jobcentrene må forberede sig på, at deres arbejsområde fortsat vil være genstand for ophedet debat.

"Det kan jo ikke nytte noget, at vi politikere eller de, der arbejder i beskæftigelsessystemet, lader som om, at der ikke er problemer, fordi det er der," fastslår Mette Frederiksen.

Jobcentre i skudlinjen
  • Siden 2009 har beskæftigelsesindsatsen i Danmark været organiseret i kommunale jobcentre.
  • Tidligere hørte dagpengemodtagere under statens arbejdsformidling (AF), mens kommunernes socialforvaltninger tog sig af kontanthjælpsmodtagere.
  • Regeringen er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på en reform af beskæftigelsessystemet.
  • Meget peger på, at indsatsen fremover skal organiseres regionalt eller direkte under staten.
  • Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen gav næring til spekulationerne, da hun i Politiken fremsatte en skarp kritik af kommunernes beskæftigelsesindsats.
  • Her kritiserer hun jobcentrene for at "spilde de langtidslediges tid", nøle med indsatsen over for udfaldstruede dagpengemodtagere og ikke have nok kontakt med erhvervslivet.