Mette F: Danske lønmodtagere hånes

4. feb 2014, 16:21
En ny DAundersøgelse peger på, at rigtig mange udlændinge er dækket af en overenskomst. Men det kan være ligegyldigt, hvis aftalerne bliver brudt, lyder det fra Mette Frederiksen og fagforbund.

Tre ud af fire udlændinge der arbejder herhjemme er omfattet af en overenskomst, viser ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA. Undersøgelsen piller ved en traditionel opfattelse om, at social dumping og uorganiseret østeuropæisk arbejdskraft er et stort problem.

Men ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), er undersøgelsen "en ringe trøst" for de tusindvis af udlændinge, der ikke er dækket af en overenskomst:

”Det er en trussel mod velfærdssamfundet og en hån mod de tusinder af danske lønmodtagere og danske virksomheder, som spiller efter reglerne, men bliver underløbet af lave lønninger og dårligt arbejdsmiljø,” sagde hun tidligere i dag.

Overenskomster brydes i praksis

Heller ikke 3F køber DA’s præmis om, at social dumping er en saga blot:

”I 2013 har 3F kørt over 300 sager indenfor byggeriet, og i ni ud af 10 sager er overenskomsten blevet brudt. Det betyder, at vi er gode til at tvinge en juridisk overenskomst igennem, men i praksis bliver den brudt, eksempelvis med lavere løn eller ved at ansatte trues til ikke at gå til fagforeningerne,” siger Palle Bisgaard, næstformand i byggegruppen i 3F.

Han mener også, at DA glemmer at se på sort arbejde.

”Der er et meget stort problem med sort arbejde. Sidste år blev der efterreguleret skat for udenlandske arbejdstagere for 110 millioner kroner. Der var altså blevet beskattet for 110 millioner kroner for lidt, og det vidner om, at der er problemer med sort arbejde herhjemme”, siger han.

Søren Kaj Andersen, arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, forklarer, at cirka 80.000 østeuropæere arbejdede lovligt i kortere eller længere tid i Danmark i 2013, eksempelvis som sæsonarbejdere. Men ifølge forskeren ved man dog ikke, i hvor høj grad deres overenskomster er blevet overholdt.

”Vi tror, at langt de fleste østeuropæere kommer hertil og arbejder på lovlig vis på overenskomst. Men om overenskomsten så overholdes, kan vi ikke sige noget om”, forklarer han.

Halvhjertet indsats

I hovedforbundet LO, der organiserer over en million lønmodtagere, mener man, at vejen til at udrydde social dumping er, at overenskomsterne indgås og herefter også overholdes.

”Alle skal være med til at løfte problemet. Arbejdsgiverne, arbejdstagere og det politiske system. For det foregår lidt halvhjertet nogle steder. Der er helt sikkert rum for forbedring, så de virksomheder, der er med til at bidrage til social dumping, ikke flyver under radaren”, forklarer Jan Kæraa Rasmussen, cheføkonom i LO.