Mette Frederiksen afviser at gøre Martin Rossen til vicestatsminister. Foto: Henning Bagger / Scanpix

Mette F. afviser: Han bliver ikke minister

27. sep 2019
Ny stabschef kan ikke stilles til ansvar for Folketinget. V foreslår at gøre ham til minister uden portefølje.

Det har vakt opsigt, at statsminister Mette Frederiksen (S) lader sin nære rådgiver gennem flere år Martin Rossen indtræde i centrale regeringsudvalg.

Som særlig rådgiver og ny stabschef i Statsministeriet kan Martin Rossen ikke stilles til ansvar for Folketinget, da han ikke er underlagt ministeransvarsloven, fordi han ikke er folkevalgt.

LÆS OGSÅ: Mette F får hård kritik: "Jeg vil sidde for bordenden"

Derfor undrer oppositionspartier sig over, at han ikke bliver udnævnt til minister uden portefølje, som man før har set.

- Man udstyrer en person med en hidtil uset form for magt ved at gøre ham til medlem af regeringens udvalg på lige fod med landets ministre.

- Spindoktoren kan som den eneste ikke kontrolleres parlamentarisk af Folketinget og står ej heller til rådighed for pressen, siger politisk ordfører Sophie Løhde (V).

En minister uden portefølje er en, der ikke er leder for sit eget fagministerium. Det er før set i dansk politik, som da Bertel Haarder fungerede som europaminister uden portefølje under Danmarks EU-formandskab i 2002.

Det afviser statsministeren dog på et samråd om sagen fredag.

- Kunne man have gjort det på en anden måde og udnævnt en vicestatsminister? Ja, det kunne man godt. Tidligere under andre regeringer har der været ministre uden portefølje, det kan man også gøre. I nogle lande har man junior- eller seniorministre. Det kan man også gøre, men det er ikke den vej, jeg har valgt, siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen mener efter 20 år i politik, at det politiske manøvrerum er blevet mindre, hvilket skader evnen til at regere landet.

Derfor har hun oprettet to nye led i Statsministeriet og gjort Martin Rossen til medlem af Økonomiudvalget og Koordinationsudvalget, som er regeringens centrale udvalg, hvor der ellers hidtil kun har siddet topministre samt de øverste embedsmænd.

Hun kalder det en "demokratisering".

- Jeg mener, selv om det kan lyde bagvendt, at det er et udtryk for en demokratisering, for det eneste politiske led i centraladministrationen, det er ministeren, siger hun.

Statsministeren føler sig overbevist om, at konstruktionen vil overleve efter et regeringsskifte.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup savner svar på afgørende spørgsmål efter samrådet og vil indkalde statsministeren til en forespørgselsdebat.

- Det er åbenbart håbløst at få statsministeren til at forstå, hvor alvorligt det er. Der var ingen åbninger fra statsministerens side, og derfor må vi have debatten i Folketingssalen.

- Prikken over i'et er, når et medlem af de magtfulde udvalg i regeringen ikke kan spørges om noget, fordi vedkommende ikke er minister, siger Peter Skaarup.

/ritzau/