20200820124508655_1000
Metrokunder har sprøjtet ineffektiv håndsprit på hænderne. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Metroen i brøler: Har brugt håndsprit uden virkning

20. aug 2020, 12:50
Håndspritten, der i knap to måneder har stået på metrostationerne, er ikke godkendt til bekæmpelse af vira.

Den håndsprit, metroen i København har sat op på stationerne, er ikke godkendt til bekæmpelse af vira.

Det skriver Metroselskabet torsdag på Facebook.

Midlet er blevet brugt på metrostationerne siden starten af juli, oplyser Metroselskabet. Selskabet henviser til sin operatør, Metroservice, for yderligere kommentarer.

På Facebook skriver Metroselskabet, at man har brugt ineffektiv sprit "stik imod hensigten". Man har nu tømt beholderne med den håndsprit, der ikke virker mod vira.

Selskabet afventer, at et nyt godkendt produkt bliver indkøbt.

- Vi er nemlig blevet gjort opmærksomme på, at det hånddesinfektionsmiddel, vi har sat på stationerne som en ekstra sikkerhedsforanstaltning mod smittespredning med coronavirus/covid-19, kun er godkendt til bekæmpelse af bakterier, men ikke er godkendt til bekæmpelse af vira, skriver Metroselskabet.

Coronavirus er - som navnet antyder - netop en virus og ikke en bakterie.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, kalder det for uhensigtsmæssigt, at der har været opstillet ineffektiv håndsprit.

Han siger, det kan have været med til at skabe en falsk tryghed og dermed fået folk til at handle anderledes, end de ville have gjort uden håndsprit.

- Der er den falske tryghed, og konkret kan man jo også smitte andre, netop fordi man gør ting, man ellers ikke ville have gjort som at placere hænderne et sted. Det er ikke smart, siger Allan Randrup Thomsen.

Endvidere skriver Metroselskabet, at leverandøren ikke er stoppet med at sælge midlet. Det sker, selv om Miljøstyrelsen har givet påbud om at stoppe salget tilbage i maj, lyder det.

Hos Metroselskabet føler man sig "snydt". Selskabets operatør har opsagt samarbejdet med leverandøren. Det sker til fordel for en ny leverandør, som kan levere en virksom håndsprit mod vira.

Det er en kunde, der har gjort Metroselskabet opmærksom på fejlen.

I alt 78,8 millioner passagerer rejste sidste år med metroen. Det er en stigning på cirka 22 procent i forhold til året før.

Passagertallet er dog dykket med 25-30 procent under coronakrisen.

/ritzau/