Mester orker ikke at lære at undgå ulykker

2. jun 2013, 11:45
Over halvdelen af firmaerne i byggebranchen erkender ifølge ny undersøgelse, at de ikke registrerer nærvedsulykker. De forspilder muligheden for at forbedre sikkerheden, lyder kritikken fra 3F.

Når stilladset skrider eller en kran taber et tonstungt betonelement, trækker mange danske byggefirmaer på skuldrene og fortsætter, som om intet var hændt.

Seks ud af ti virksomheder registrerer ikke såkaldte 'nærved-ulykker', selv om de er forpligtet til det.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af analysesinstituttet Wilke for Codan Forsikring.

Resultatet udløser kritik fra Byggegruppen i fagforbundet 3F, som repræsenterer hoveddelen af de 150.000 ansatte i byggebranchen.

"Virksomhederne forspilder muligheden for at forbedre sikkerheden for deres ansatte," siger konsulent Freddy Hansen.

Antallet af ulykker per medarbejder i bygge-anlægsbranchen har været stigende gennem en årrække.

I 2004 kom 27 ud af 1000 byggeriarbejderne til skade på jobbet, mens antallet i 2010 var steget til 32 ud af 1000. Det svarer til en stigning på 18 procent.

Nærved-ulykker skal knække skidt kurve

Ifølge brancheorganisationen Dansk Byggeri er det langt nemmere at analysere en ulykke, når kollegerne ikke er kørt på skadestuen.

Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen mener, at registrering af nærved-ulykkerne skal være med til at knække kurven for arbejdsskader i byggeriet.

"Vi fokuserer på at få flere virksomheder til at tage nærved-ulykkerne alvorligt," siger hun.

Større virksomheder ser fidusen

Louise Møller Pedersen forsker i forebyggelse af arbejdsulykker på Aalborg Universitet og ser tegn på, at især større virksomheder er begyndt at registrere og handle på nærved-ulykkerne.

"Sikkerhed på arbejdspladsen er blevet noget, de større virksomheder brander sig på. Derfor registrerer nogle nærved-ulykkerne, så de kan nedbringe arbejdsskaderne," siger hun.

Og ifølge arbejdsmarkedsforskeren er ingen tvivl om effekten.

"Hvis man registrerer nærved-ulykker, og handler på dem, så vil man over tid se en nedgang i arbejdsskaderne," siger Louise Møller Pedersen.

Spørgsmålet til bygge og anlæg

"Har virksomheden sikret, at alle nærved-ulykker/hændelser registreres med henblik på fremtidig forebyggelse/risikovurdering?"

 

  • Ja: 36 procent
  • Nej: 59 procent
  • Ved ikke: 5 procent

 

Kilde: Undersøgelse lavet af Wilke for CODAN Forsikring.

Antal respondenter inden for bygge og anlæg: 76