Mester i badekåbe mens lærlinge knoklede

18. apr 2010
Gik rundt i badekåbe: Fik lærlinge til at bygge sit hus, men snød dem for 50.000 kroner. Jeg var en dårlig chef, erkender murermester.

Skideballer, socialt bedrageri og farligt arbejdsmiljø. Sådan var dagligdagen i firmaet Murermester Claus Winther Nielsen. Det fortæller to murerlærlinge Kasper Rydstrøm og Mikkel Svare, der oven i købet blev snydt for 50.000 kroner i løn.

Gennem to år var de lærlinge hos Claus Winther Nielsen.

”Vi gik på arbejde hver dag med ondt i maven,” fortæller 30-årige Mikkel Svare. Han fandt en anden læreplads, da det lille firma i Helsinge i Nordsjælland gik konkurs i februar.

Han beskriver læretiden i firmaet som et helvede, der heldigvis er forbi nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Han deltog aldrig selv i arbejdet, selvom vi var lærlinge, og han var den eneste murersvend, der kunne lære os op. Vi skulle bare passe os selv. Når vi så spurgte om noget, skældte han os ud og spurgte, om vi var idioter,” fortæller Kasper Rydstrøm på 24 år.

Socialt bedrageri

Det kom så vidt, at fagforeningen og firmaets organisation Dansk Byggeri gik ind i sagen. Men da var det for sent:

Økonomien blødte, og til sidst var der kun mesteren og de to murerlærlinge tilbage. For at udskyde konkursen, forsøgte Claus Winther Nielsen at få de to til at melde sig syge til kommunen, selvom de fortsat skulle arbejde på en kælder til hans private villa. På den måde kunne han hente penge hos forsikringen.

”Han råbte og skreg, da vi afviste at melde os syge. Han sagde: Det er jeres skyld, jeg går konkurs,” fortæller Kasper Rydstrøm.

Claus Winther Nielsen erkender, at han forsøgte at lave socialt bedrageri og kalder det en ”desperat handling fra en depressiv mand.” Han beklager, at de to lærlinge ikke har fået løn og pension i to måneder, men forklarer, at nedturen i firmaet gav ham en depression, der sendte ham til tælling.

Mester i morgenkåbe

Da han får de to lærlinge til at bygge hans egen kælder, viser han sig aldrig på byggeriet, men er inde i huset og sidder ved computeren.

”Der går jeg rundt i morgenkåbe med fedtet hår og sover ikke om natten. Men jeg mødte en utrolig mangel på forståelse hos de ansatte,” siger den konkursramte murermester.

”Jeg har aldrig været en specielt god arbejdsgiver,” indrømmer han, men afviser, at han har skældt de ansatte ud.

De to lærlinge blev slidt ned af at arbejde på Claus Winther Nielsens private kælderbyggeri. De blev sygemeldt i to måneder og får behandling for skader i ryggen, blandt andet fordi de skal balancere med to spande med 25 kilos mørtel fire meter ned af en knækket stige. Fra 8. trin på den vakkelvorne stige glider Kasper Rydstrøm på røven to meter ned i hullet med to tunge spande i hænderne.

Da Arbejdstilsynet var på visit, kaldte de i en rapport arbejdsmiljøet for ”uforsvarligt”.

”Hvis vi ikke havde været to lærlinge på arbejdet sammen, var jeg gået grædende på arbejde,” siger Kasper Rydstrøm.

Han har også fundet en ny lærerplads, men forstår ikke, hvorfor han blev snydt for løn.

”Han havde råd til at købe materialer til sin ombygning, hvorfor havde han så ikke penge til vores løn,” spørger han.

Fagforeningen 3F forsøger nu af få pengene fra Lønmodtagerne Garantifond, der dækker tabt løn, når firmaer går konkurs.

”Jeg har samfundssind”

Huset er nu sendt på tvangsauktion, og Claus Winther Nielsen har opgivet at have firma igen.

”Jeg har overhovedet ikke udnyttet dem. Jeg har ikke gjort det for egen vindings skyld. Det er virkelig besværlig at være arbejdsgiver og have lærlinge. Og det er meget dyrt.”

Men du har jo haft mange lærlinge. Faktisk selvom du ikke har haft nogen svende?

”Jamen, jeg er jo nok et af de få mennesker, der har prøvet at bilde mig ind at jeg har et samfundssind,” afslutter en slukøret Claus Winther Nielsen.

Billeder
  • Klik til højre for at se billeder fra byggeplads med "uforsvarligt" arbejdsmiljø