20201005162710354_1000
Stockholm-regionen er et af de områder, hvor Udenrigsministeriet muligvis vil fraråde rejser på grund af stigende smitte. (Arkivfoto) Foto: Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix

Mere smitte i Sverige kan lukke for rejser

5. okt 2020, 17:00
Krydser Sverige grænse, vil Udenrigsministeriet se på smitte i regioner i forhold til rejsevejledninger.

De seneste uger er smitten gået op i Sverige, og landet er tæt på at overskride den grænse, som de danske myndigheder har sat for at anbefale rejser til et givent land.

De danske myndigheder fraråder ikke-nødvendige rejser, hvis der er over 30 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere om ugen.

Sverige har over den seneste to ugers periode i gennemsnit haft 28,8 smittede per 100.000 indbyggere om ugen. Det viser tal fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC).

Skulle Sverige krydse smittegrænsen, vil det ikke betyde, at Udenrigsministeriet vil fraråde rejser til hele landet.

I stedet vil man gå over til en regionsopdelt model, hvor det vil være smitten i hver enkelt region, der afgør, om Udenrigsministeriet anbefaler rejser. Det er en model, som udelukkende er vedtaget for de nordiske lande.

Her vil grænsen for den enkelte region også lyde på maksimalt 30 smittetilfælde per 100.000 indbyggere om ugen.

Ifølge de seneste tal fra den svenske sundhedsstyrelse - der er fra uge 39 og dermed ikke helt aktuelle - vil det betyde, at Udenrigsministeriet vil fraråde rejser til 7 af Sveriges 21 regioner.

Det gælder blandt Stockholm og Halland i det sydlige Sverige, mens blandt andet naboregionerne Skåne og Västra Götaland holder sig lige under.

Udenrigsministeriet opdaterer sin rejsevejledning hver torsdag klokken 16.

I øjeblikket fraråder de danske myndigheder alle unødvendige rejser til hele verden med undtagelse af Sverige, Polen, Italien, Bulgarien, Grækenland, Cypern, Norge og Tyskland.

I Norge er der dog krav om karantæne, hvis man krydser grænsen, og i Tyskland er der et lignende krav for indrejsende fra Region Hovedstaden.

Rejsevejledningerne er kun anbefalinger. Det er dermed ikke ulovligt, hvis man ikke følger dem.

Hvis man rejser til et land, hvor der frarådes rejser, er opfordringen fra myndighederne at gå 14 dage i isolation, når man kommer hjem.

/ritzau/