Tæt på verden: Menneskesafari ud at se på de vilde

8. mar 2013, 14:58
Menneskesafari atter tilladt af Højesteret i Indien. Jarawafolket bliver ikke ladt i fred efter ny dom.

Jarawa-folket er spændende at observere for turister. Turistbusser valfarter til de skovområder, hvor man måske kan få et oprindeligt menneske i kameraets sigtekorn. Forsøg på at blokere for menneske-safari er slået fejl.

Indiens Højesteret har ombestemt sig og trækker nu et forbud mod turistfart på en hovedvej gennem junglen på Andaman og Nicobar øerne tilbage, skriver BBC. Forbuddet, der har eksisteret siden januar, var rettet imod de mange turistbusser, der dagligt kørte igennem junglen på udkig efter oprindelige folk.

Genoptagelsen af turisme på strækningen skal dog ske med stor respekt for det oprindelige folk og de regler, der blev vedtaget i juli sidste år, siger Højesteret. Reglerne indbærer en buffer zone på 5 km omkring det område, hvor det oprindelige Jarawa-folk lever, skriver Times of India.

Turismen

Buffer zonen er et ingenmandsland, hvor der ikke må foregå nogen former for kommerciel aktivitet. Flere butikker, hoteller og restauranter er derfor blevet lukket efter buffer zonen blev indført, skriver Andaman Chronicle.

På ruten ligger to andre turistattraktioner, en lime-stone grotte og en vulkan. Selvom de to steder måske er det officielle mål for mange turister, er den virkelige grund til de mange besøg at få et glimt af Jarawa folket, skriver Independent.

Myndighederne på Andaman og Nicobar øerne stoppede ellers turistfarten på foranledning af Højesteret for at beskytte Jarawa-folket, der lever i området omkring landevejen. Efter der blev sat en stopper for turistfarten, er antallet af køretøjer i området, hvor Jarawaerne lever, reduceret med to-tredjedele, skriver Survival International.

Allerede da landevejen blev bygget, opstod der problemer, fordi Jarawa befolkningen angreb arbejderne, skriver DW.

Kiks til de oprindelige

Vejen, der stod færdig i 1990’erne, går igennem et skovområde på 1.000 km², der strækker sig fra nord til syd. Skoven er befolket af Jarawa, der er et oprindelig folkefærd.

Efter vejen blev til, har både indiske og internationale turister valfartet til øerne i den Bengalske Bugt, for at tage på menneske safari. Busselskaber, taxichauffører og politi i området er beskyldt for at afholde disse safari-ekspeditioner i området.

Flere steder på Internettet florerer videoer, hvor Jarawa folket får kiks og bananer imod at danse for turisterne.

I 2010 skabte en video af en politimand, der giver nogle Jarawa folk besked på at danse, internationalt postyr. Manden beordrer i videoen kvinder og børn til at danse for turisterne, efter de har fået mad. Politiet er i området for netop at beskytte de oprindelige folk og ikke for at agere dyrepassere i en menneskelig zoo, skriver The Guardian.

Luk vejen

I 2002 besluttede Indiens Højesteret efter internationalt pres at lukke landevejen for turistkørsel. Myndighederne på Andaman og Nicobar øerne ignorerede beslutningen. Igen i 2012 vedtog retten, at turisme skulle stoppes i området og endnu engang lod myndighederne på øerne som ingenting.

Først i januar i år, efter pres fra det private organisation Survival International og endnu en højesteretskendelse, stoppede myndighederne på Andaman og Nicobar øerne, turistfarten, skriver DW.

I stedet diskuteres en plan om at åbne en alternativ rute til søs til transport af det gods, vejen blev bygget for. Survival International ønsker at denne rute indføres, og at der kommer et permanent forbud mod turisme i Jarawaernes område.

Efter den nye beslutning er tur-guider i gang med at forberede sig på genåbningen af strækningen, skriver Survival International.

Integration

Flere indiske politikere har udtrykt ønske om at assimilere de oprindelige folk. Jarawaerne har dog hverken vist tegn på at ville forlade junglen eller ønske at blive assimileret med den øvrige befolkning på øerne, skriver Survival International.

I et interview til Andaman Chronicle, forklarer en ung Jarawa mand, at han ønsker at blive boende i junglen, selvom han har været uden for området, og kender til verdenen omkring skoven.

Jarawa-folk er ikke så isolerede, at de helt gemmer sig fra omverdenen. Repræsentanter har klaget offentligt over krybskytter fra Myanmar/Burma, der afliver skilpadder. En kort film vises på Survival Internationals hjemmeside.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Kiki Hynding Hansen, verdensnyt.dk

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.