20200324-074721-L-1920x1080we
(Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Så mange havde haft coronavirus i august

7. okt 2020, 10:45
Ifølge Statens Serum Institut var 2,2 procent af befolkningen smittet med covid-19 midt i august.

Hen over en række uger er flere tusinde danske borgere blevet inviteret til at få taget en test for antistoffer mod covid-19.

Nu viser det sig, at i gennemsnit 2,2 procent af deltagerne i undersøgelsen har haft antistoffer i deres blodprøver. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

- Det vil sige, at vores bedste bud på, hvor stor en del af befolkningen, der havde været smittet med covid-19 op til den 15. august, er 2,2 procent, skriver SSI i en pressemeddelelse.

Beregningen er behæftet med en usikkerhed, der går fra 1,8 procent til 2,6 procent.

Det svarer nogenlunde til, at mellem 90.000 og 130.000 personer over 12 år midt i august havde været smittet med covid-19 i Danmark.

Til sammenligning var det officielle smittetal 15.763 på det tidspunkt.

Ifølge SSI har epidemien ikke ramt ligeligt hverken målt på alder eller geografi.

Der var således relativt flere unge mellem 20 og 29 år, der havde været smittet i midten af august.

Herudover var der flere smittede i Region Hovedstaden end i resten af Danmark og færrest i Region Nordjylland.

I alt 18.000 borgere fra 12 år og opefter er fra midten af august og til starten af september blevet inviteret til at deltage i undersøgelsen.

Der er visse forbehold i forhold til resultaterne i undersøgelsen.

Blandt andet var det kun omkring en tredjedel af de inviterede borgere, der valgte at deltage og få taget en test for antistoffer.

Der er også stadig meget, man endnu ikke ved om immunitet efter covid-19.

Det er for eksempel ikke sikkert, at alle, der har været smittet, får målbare antistoffer. Resultaterne skal derfor tolkes med forsigtighed, oplyser SSI.

- Generelt kan man dog sige, at når blot et par procent foreløbig har haft sygdommen, har indsatsen for at beskytte befolkningen imod smitte indtil videre fungeret godt, skriver Statens Serum Institut.

Tirsdag kunne sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) fortælle, at det såkaldte kontakttal er faldet til 0,8, efter at det de forudgående uger har ligget over 1,0.

Med et kontakttal på under 1,0 er epidemien aftagende i Danmark.

Kontakttallet er et gennemsnit af det antal personer, som en smittet person smitter i befolkningen. Tallet afspejler, hvor gode folk er til at holde afstand og vaske hænder, og hvor mange der er immune.

/ritzau/