Tæt på verden: Megarige mobbes til at forandre verden

21. sep 2011
Gruppepres mod de superrige skaffer milliarder til udvikling i verdens fattige lande.

Den skarpeste humane kapital skal effektivt investeres i udvikling, så verdens fattige for eksempel kan opnå fødevaresikkerhed. Sådan blev de rige styrtende rige og sådan kan verdens problemer angribes, mener Howard Buffett.

Han er den nye leder af en familiefond med gigantiske ressourcer. Han vil bruge erhvervslivets mest effektive redskaber til at løse nogle af verdens problemer. Unge Howard befinder sig i spidsen for de mega-riges globale indsats.

Buffett kritiserer NGO'er, der råsælger lidelse for at samle penge ind til deres arbejde. Sofistikerede løsninger på for eksempel sultkriser er samarbejde mellem nabolande. Den slags problemer er regionale og løses gennem regionale aftaler, hvor ressourcer og beredskaber deles, mener han.

Mega-rige

Mega-filantropernes indtog på verdens scene indledtes, da den amerikanske mediemogul Ted Tuner i 1998 donerede en milliard dollars til FN-aktiviteter. Et resultat af donationen er i disse dage en United Nations Foundation konference i New York om innovation om sociale goder til verden.

En af verdens absolut rigeste personer er multimilliardæren Warren Buffet, som har besluttet at give halvdelen af al sin velstand til Bill og Melinda Gates Foundation. Microsoft milliardæren skovler også sin fabelagtige velstand ud i filantropi imod underudvikling og sygdom.

The Howard G. Buffett og Gates-fonden lægger på ingen møde skjul på deres ambitioner. De vil forbedre levestandarden og livskvaliteten for verdens mest marginaliserede og forarmede befolkninger.

Warren Buffetts barnebarn, Howard, har nu indledt en kampagne for at bruge bedstefars metoder til investering for at samle mega-filantroperne og non-profit organisationer i et netværk, der arbejder sammen.

[pagebreak]Gruppepres

Det er et år siden, Warren Buffett besluttede at kaste sin enorme velstand i samme kasse som Gates-parret administrerer. Samtidig gik de to venner og deres hustruer på jagt efter andre milliardærer for at få dem til at slippe velstanden til fordel for de fattige.

Kampagnen med at få de amerikanske mega-rige til at slutte sig sammen og give seriøse midler blev indledt ved et middagsselskab i 2009. Ved det selskab deltog blandt andre Ted Turner, David Rockefeller, Oprah Winfrey og Michael Bloomberg.

Siden er kampagnen om at folk skal hoste op med 50 procent (mindst) af deres opsparing rullet ud over den amerikanske prærie.

Ingen kan føle sig sikker for gruppepresset. Erhvervsmediet Fortune lægger ikke skjul på, at det i høj grad er hustruer til superrige, der driver aftalerne hjem.

Melinda Gates udtaler i et interview, at hun beundrer sin mand og Warren Buffet for deres evne til at få gigantiske ideer og projekter til at lykkes. Faktisk er Gates-fonden så massiv, at selv FNs organisationer kan blive overvældet af størrelsen af indsatsen og måden, det hele administreres på.

Metoden er lige til

De amerikanske forretningsfolk mener, at kun hvis man tager de skarpeste hjerner, med den største erfaring og den bedste plan, kan man udradere spild i udviklingsindsatsen verden over.

Buffett mener, at man ikke skal sprede pengene omkring til alle mulige projekter og velvillige små organisationer. Der må ingen overlapning mellem organisationer være, og kun de bedste skal have en chance for at udføre arbejdet.

Mega-filantropen er benhårdt ude efter spild eller dublering i udviklingsarbejdet. Kun ved sofistikerede projekter, der ser på helheder kan problemer løses, hvor den ene indsats saboteres af en anden.

Man kan ikke stoppe skovrydning uden alternativer for småbønder. Man kan ikke udslette svøben malaria med lokal indsats.

[pagebreak]Regnedrengene

”I den filantropiske verden er produktet problemet. For erhvervslivet er produktet løsningen,” filosoferer Howard Buffett i et interview med Fast Company i anledning af Social Good konferencen.

Hans folk opsætter modeller for projektforslags effektivitet og finansierer benhårdt dem, der kan give flest resultater.

Erhvervsmanden Buffett, eller snarere hans barnebarn, forsøger at kaste en håndgranat ind i filantropiske verden ved at introducere erhvervslivets metoder i den godgørende industri. Hans og familiens penge arbejder derfor bredt med uddannelse, programmer på universiteter og praktiske opgaver.

Buffett har i forbindelse med Social Good konferencen indledt et projekt, hvor otte universiteter får finansieret filantropi-kurser. De studerende får $10.000 dollars at arbejde med praktisk i lokalsamfundet.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.