20200115-172348-4-1920x1131we
Reddernes fagforening har 409 medlemmer, der både er privat ansatte og offentligt ansatte. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Medlemmer troede, de var medlem af en fagforening: Nu risikerer de skattesmæk

28. sep 2020, 06:00
Skattestyrelsen har netop afgjort, at et medlemskab af Reddernes Fagforening ikke er fradragsberettiget. Det er et medlemskab af en fagforening ellers normalt. 'De betragter os ikke som en fagforening, fordi vi er små. Det, synes jeg, virker meget underligt, når man har frit fagforeningsvalg i Danmark', siger formanden Rune Rasmussen.

409 medlemmer af Reddernes Fagforening risikerer at skulle betale penge tilbage til skat. Skattestyrelsen har nu afgjort, at kontingentet til Reddernes Fagforening ikke er fradragsberettiget. Det gælder med tilbagevirkende kraft.

LÆS OGSÅ: FH: En fagforening forhandler kollektive aftaler

’Dvs. at man ikke kan trække de 3.415 kr fra i skat’, skriver foreningen, der har eksisteret i små tre år, på deres Facebookside.

Foreningen lover ellers, at kontingentet er fradragsberettiget, og at det er foreningen, der indberetter på lige fod med andre fagforeninger.   

De betragter os ikke som en fagforening, fordi vi er små. Det, synes jeg, virker meget underligt, når man har frit fagforeningsvalg i Danmark
Rune Rasmussen, formand Reddernes Fagforening

A4 Arbejdsliv har talt med foreningens formand Rune Rasmussen. Han er stærkt utilfreds med afgørelsen.  

- De betragter os ikke som en fagforening, fordi vi er små. Det, synes jeg, virker meget underligt, når man har frit fagforeningsvalg i Danmark. Vi mener bestemt, vi er en fagforening, siger Rune Rasmussen.

I afgørelsen fra Skattestyrelsen, som A4 Arbejdsliv har læst, er der lagt følgende til grund for, at foreningen ikke kan betragtes som fagforening:

’Foreningen har på nuværende tidspunkt hverken forhandlet eller tegnet overenskomst på det danske arbejdsmarked. Det er 3F og FOA, der er overenskomstbærende på området’.

Videre står der:

’Foreningen har ikke en traditionel opbygning med administration, rådgivning mv. De har indgået en kontrakt med Det Faglige Hus, hvor foreningens medlemmer kan få hjælp’.

Formanden fortæller, at de har ventet på en afgørelse i sagen i omkring et år, men at de er villige til at bruge endnu længere tid på det.  

- Vi har sat vores advokater på sagen, og nu vil vi anke den. 

Reddernes Fagforening blev grundlagt for snart tre år siden. Tidligere har privatansatte reddere været organiseret i 3F, mens de offentligt ansatte har været i FOA. Langt størstedelen af redderne er stadig organiserede i de to organisationer. FOA har samlet 1.686 reddere (erhvervsaktive og elever), heraf 709 i ambulance og 977 i Brand og Redning, mens 3F har knap 4.000 reddere som medlemmer. Det kræver størstedelen af medlemmerne på et givent område for at være overenskomstbærende. 

Vi er en fagforening

Reddernes Fagforening ville skabe et alternativ til de to fagforeninger. Det er der behov for, mener Rune Rasmussen, der til dagligt arbejder som redder i Hovedstadens Beredskab, og selv har en fortid som tillidsmand i 3F og Fællestillidsmand i FOA.

- Problemet er, at der er to overenskomster for samme faggruppe, der blev spillet ud mod hinanden. De private arbejdsgivere har desværre været gode til at presse lønnen og få arbejdstiden til at stige. Og når vilkårene bliver forringet for redderne på det private område, så bliver den det også på det offentlige, da de skal kunne konkurrere med det private marked. Hvis der kun havde været en overenskomst, så ville vilkårene for redderne ikke været blevet forringet i samme grad.

Vi ville meget gerne være med til at forhandle overenskomst, men 3F og FOA vil ikke have os med ved forhandlingsbordet
Rune Rasmussen, formand Reddernes Fagforening

Reddernes Fagforening, der både har private og offentligt ansatte blandt deres 409 medlemmer, kan ikke forhandle og pleje overenskomst og derved heller ikke fører medlemssager i Arbejdsretten. Alligevel betragter de sig selv som en fagforening. 

- Det, mener vi, bestemt vi er, fordi vi gør en forskel for vores medlemmer. Vi hjælper dem med juridisk bistand, hvis de løber ind i problemer på deres arbejde. Vi kan ikke føre sager i Arbejdsretten, men vi kan føre sager i civilretten. Vi ville meget gerne være med til at forhandle overenskomst, men 3F og FOA vil ikke have os med ved forhandlingsbordet. Så længe vi ikke har størstedelen af medlemmer, så kan vi ikke selv forhandle overenskomst lyder det fra formanden.

LÆS OGSÅ: Krifa-formand efter kritik: - Vi bliver holdt ude af det gode selskab

Rune Rasmussen fortæller, at foreningen ikke endnu har fået reaktioner fra medlemmer, der risikerer at skulle betale penge tilbage til Skattestyrelsen.

I afgørelsen står der, at foreningen har frist til den 1. november 2020 til at foretage tilbageførelse af alle tidligere foretagende indberetningen til Skattestyrelsen af deres medlemskontingenter.

Her kan du læse, hvad der skal til for en forening kan blive overenskomstbærende

Skattestyrelsen: En fagforening skal forhandle kollektive aftaler

A4 Arbejdsliv har spurgt Skattestyrelsen om, hvordan de definerer, hvad der definerer en fagforening i forhold til fradrag for kontingent. Her er deres skriftelige svar:

”Skattestyrelsen har en udvidet tavshedspligt og kan derfor ikke svare på spørgsmål relateret til en konkret sag. Vi kan derfor heller ikke udlevere en eventuel afgørelse på en navngiven forening.

Vedrørende spørgsmålet om, hvad der definerer en fagforening i forhold til fradrag for kontingent, kan det oplyses, at der er tale om fagforeninger og andre faglige sammenslutninger, der har til hovedformål at varetage de økonomiske interesser for den erhvervsgruppe, som vedkommende tilhører.

Det omfatter de såkaldte arbejdsmarkedssammenslutninger. Det vil sige arbejdsgiverforeninger og fagforeninger, der har til hovedformål at indgå eller medvirke til at indgå både kollektive og enkeltstående aftaler om løn- og arbejdsvilkår.

Foreninger og faglige sammenslutninger, der har kapital bestemt til at yde understøttelse ved faglig konflikt, er også omfattet. Det gælder også, selvom foreningerne ikke forhandler eller medvirker til eller koordinerer ved forhandlinger om løn- og arbejdsvilkår.”