20200801-155530-L-1920x1279we
Der indføres krav om mundbind i al offentlig transport i Aarhus (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Medie: Aarhus indfører krav om mundbind i offentlig transport

7. aug 2020, 13:34
Stigende coronasmitte i Aarhus betyder krav om mundbind i offentlig transport.

Der indføres krav om mundbind i al offentlig transport i Aarhus fra næste uge af. Det sker som konsekvens af en stigende coronasmitte i byen.

Det står fast efter et møde fredag mellem sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og de øvrige partier i Folketinget.

- Vi skal ikke ud i en 11. marts igen med en omfattende nedlukning. Vi tror på, at vi med nålestiksoperationer som denne kan stoppe det her med en lokal indsats.

- Vi har den overbevisning, at aarhusianerne vil være med til det her, siger Heunicke efterfølgende til en række medier.

Sundheds- og Ældreministeriet er nu ved at udarbejde en bekendtgørelse med i alt ti tiltag, som skal dæmme op på smitten i Aarhus. Og et af tiltagene er altså kravet om mundbind i den offentlige transport. Tiltagene gælder i 14 dage til at begynde med.

Der opfordres desuden til, at offentlig transport undgås, hvis andre transportmidler er mulige.

Både SF og Enhedslisten ytrer ønske om, at mundbind skal være gratis i den offentlige transport.

- Der må ikke være nogen undskyldning for ikke at bruge de mundbind, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, i en skriftlig kommentar.

- Og personalet skal ikke gøres ansvarlige for om folk har råd til dem, eller har husket at få dem med eller ej. Mundbind skal bare være tilgængelige for alle og de skal være gratis, siger hun.

Heunicke siger, at der ikke kommer et generelt statsligt tilskud til gratis mundbind, men at et tilskud til specifikke grupper i samfundet kan komme på tale.

Derudover opfordres det til, at der "i videst muligt omfang" arbejdes hjemmefra, ligesom der er en anbefaling om at begrænse trængslen i detailhandlen.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard siger i en pressemeddelelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at situationen er "særdeles alvorlig".

- Enhver har et ansvar i kampen mod coronaepidemien. Kun ved en stærk fælles indsats kan vi begrænse smitten, siger Jacob Bundsgaard.

Der er også anbefalinger til uddannelser, der lige om lidt byder nye studerende velkommen.

Det anbefales eksempelvis, at det fysiske fremmøde i gymnasier og andre ungdomsuddannelser udskydes i 14 dage.

Samtidig anbefales det, at ruskurser og andre arrangementer, som ligger forud for den egentlige studiestart, aflyses eller udskydes.

Aarhus Kommune er den seneste tid blevet ramt af stigende smittetal.

Fra onsdag til torsdag blev 34 personer smittet i kommunen, hvilket var omkring en fjerdedele af alle de smittede i Danmark.

Det har fået kommunen til at genindføre flere corona-restriktioner - blandt andet på Aarhus Universitetshospital og på sociale tilbud.

Torsdag afholdt borgmester Jacob Bundsgaard (S) et pressemøde med en stribe andre myndigheder om situationen.

Her understregede han, at Aarhus står i en alvorlig situation.

Det har blandt andet fået kommunen til at indføre såkaldte hotspots tre steder i byen, da de næste par dage ventes at byde på særdeles godt vejr.

På badestrandene Bellevue og Den Permanente i Risskov og den spanske trappe i midtbyen vil politiet i højere grad være til stede.

De vil på kort tid kunne indføre et reelt opholdsforbud i området, hvis der færdes for mange.

/ritzau/