Krigen i Yemen er ifølge FN verdens værste humanitære krise. Over 200.000 er døde, og 80 procent af befolkningen har brug for nødhjælp. Nu kan TV2 i et journalistisk samarbejde afsløre, at danske Terma har bidraget til De Forenede Arabiske Emiraters krigsindsats i Yemen (Arkivfoto). Foto: Mohamed Al-Sayaghi/Reuters/Reuters

Medie: Dansk virksomhed har bidraget til krigen i Yemen

17. maj 2020, 10:59
Terma sættes ifølge flere medier, heriblandt TV2 og DanWatch, i forbindelse med krigsforbrydelser i Yemen.

Den danske våbenproducent Terma har solgt udstyr og vedligehold til kampflyene, Archangel, som under konflikten i Yemen er blevet brugt af De Forenede Arabiske Emirater.

Det fortæller TV2, som sammen med medierne DanWatch, hollandske Lighthouse Reports og researchcentret NOIR- Nordic Reports, har undersøgt, hvor udstyr produceret af Terma bliver brugt.

Archangel-kampflyene kan ifølge TV2 bære tre ton bomber og er udstyret med missilforsvar fra Terma.

Krigen i Yemen bliver af FN kaldt verdens værste humanitære krise.

Mere end to millioner børn under fem år lider af akut underernæring, og over 200.000 er døde i kamp eller som følge af krigen. Derudover behøver 80 procent af befolkningen nødhjælp, skriver tv2.dk.

Det kan, ifølge TV2, også dokumenteres, at flyene har været med til at bombe dele af Yemen.

Omkring to måneder inden krigens start i marts 2015 fik Terma tilladelse af myndighederne til at levere missilforsvarsudstyr til kampfly til De Forenede Arabiske Emiraters luftvåben, fortæller TV2.

Termas bidrag møder kritik fra Enhedslisten. Partiets forsvarsordfører Eva Flyvholm vil have hele to ministre i samråd om sagen.

- Det er fuldstændig uanstændigt, at Terma har fået lov til at eksportere det her udstyr, siger Eva Flyvholm, der mener, at lovgivningen på området er "alt for dårlig".

Både Enhedslisten og SF har nu kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og erhvervsminister Simon Kollerup i samråd om sagen.

- Jeg har ikke kendskab til de konkrete udførsler af radarsystemer, som Udenrigsministeriet ikke er blevet hørt i, skriver Jeppe Kofod i en mail til Ritzau.

Han tilføjer, at der ikke bør eksporteres militært udstyr til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater fra Danmark, så længe det kan blive brugt i konflikten.

I en pressemeddelelse skriver Terma, at firmaet har overholdt lovgivningen om eksport til De Forenede Arabiske Emirater, UAE.

Historien drejer sig blandt andet om Scanter 2001 navigationsradarer, skriver firmaet.

Dem leverede Terma fra 2011 til 2016 til seks flådefartøjer i UAE.

- Scanter 2001 er en simpel navigationsradar af ældre dato. Den er ikke omfattet af krav om udførselstilladelse, hverken i henhold til våbenloven eller EU's forordning om dual-use produkter, lyder det.

/ritzau/