Medicintyveri på sygehuse ude af kontrol

11. okt 2010
Danske sygehuse køber medicin for over syv milliarder kroner, men aner ikke hvor meget der bliver stjålet. Meget, siger personalet.

Hver dag stjæler personalet på landets sygehuse sovepiller, antibiotika, nervemedicin og smertestillende præparater for et ukendt beløb.

Både Lægeforeningen, eksperter og embedslæger bekræfter, at tyverierne finder sted, og en række sygeplejersker og læger betegner omfanget som 'massivt'.

Læge: Vi tager medicin til eget forbrug

Men landets sygehuse aner ikke, hvor meget af den medicin, de årligt køber for syv-otte milliarder kroner, der ender i personalets private medicinskabe.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Lægekonsulent Bernadette Guldager kender til problemet. I et såkaldt 'kollegialt netværk' i Lægeforeningens hjælper hun kollegaer, der bl.a. misbruger medicin.

"Jeg er overrasket over, at sygehusenes ledelser ikke har overblikket. Hvor meget sundhedspersonalet tager til sig selv, giver til syge pårørende - eller sælger til kriminelle, ved ingen, " siger hun.

Ingen holder øje

Avisen.dk har bedt fem af landets største sygehuse oplyse, hvor meget medicin, der forsvinder. Ingen har kunne svare. Eksempelvis svarer direktionen i Aalborg Sygehus: "Der findes ikke systemer til at registrere svind af medicin."

Heller ikke Lægemiddelstyrelsen eller Sundhedsstyrelsen har styr på omfanget. Og på flere hospitaler giver de ansvarlige udtryk for, at de mener, at der ikke finder tyverier sted.

Men det gør der.

"Vi har hørt fra afdelinger på sygehuse, der har problemer med svind i medicin. De ved ikke hvor længe, det har stået på," siger den ledende embedslæge i Nordjylland, Henrik Bøggild.

Hovedpinepiller og sovemedicin

Overlæge Finn Zierau, der behandler sygehuspersonale, der misbruger lægemidler, oplever, at misbrugerne ofte bruger stjålne lægemidler.

"Der er sundhedspersonale, der stjæler medicin og misbruger det. Ingen har statistik på svindet, men jeg gætter på, at det mest drejer sig om hovedpinetabletter og sovemedicin," siger han.

Region Hovedstadens Apotek leverer medicin for 2,5 milliarder kroner regionens sygehuse.

Den øverste leder af apoteket, apoteker Lars Nielsen, afviser, at der blandt sygehuspersonalet skulle herske en kultur, der legaliserer rapserier fra medicindepoterne.

Men han erkender, at der ikke er overblik over, hvor meget, der bliver stjålet.

"Der er ingen lagerstyring, der registrer, hvor meget af det, der er i medicinrummene, patienterne faktisk får," siger han.

Behov for skærpet kontrol

Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen erkender, at læger i nogle tilfælde stjæler medicin.

"I konkrete situationer kan det være nødvendigt med kontrolsystemer, hvis der er mistanke om svind," siger han.

Regioner: Medicintyveri er uacceptabelt

Kun hvis der pludselig af uforklarlige grunde forsvinder store mængder medicin, reagerer apotekspersonalet med skærpet kontrol, oplyser apoteker Lars Nielsen.

Også fra Skejby Sygehus og Herlev Hospital oplyses det, at der ved sådanne afvigende forbrugsmønstre kan indføres skærpet kontrol.

Af Christian Kloster / [email protected]