Tæt på verden: Medicingiganter angriber 10 frygtelige plager

1. feb 2012
Millioner af fattige dør hver år unødvendigt, fordi der ikke er medicin til dem. De er forbandet af fattigdom. Ny stor indsats er aftalt.

En milliard mennesker dør eller handicappes unødvendigt af sygdomme, fordi der ikke er medicin til rådighed. Enten er behandling for dyr, ikke til rådighed eller slet ikke opfundet. Halvdelen er børn.

Nu har en gruppe på 13 af verdens største medicinalfirmaer sammen med FN, rige lande og fonde besluttet sig for at angribe 10 af de værste med alle midler.

Sammen vil de bryde forbandelsen inden 2020. I nogle tilfælde med gratis medicin i andre ved at bruge deres videnskabelige muskler til at opdage og udvikle behandlinger, hvor de ikke findes.

Udover at helbrede syge betyder forbedret sundhed, at folk bedre bliver i stand til at klare sig selv. Det anslås af WHO, at disse sygdomme medfører mange milliarder dollars i tab i de samfund, der er påvirkede.

Forløberen

Det er HIV/AIDS epidemien, der har dannet skole for det nye initiativ, der netop er blevet offentliggjort af generalsekretær Margaret Chan for FNs sundhedsorganisation, WHO.

Hun sagde ved en lægekonference i London søndag, at hun er ”overbevist om, at disse sygdomme vil være under kontrol eller udryddet ved afslutningen af indeværende tiår.”

Medicinalindustrien blev tidligere heftigt beskyldt for at ignorere HIV, fordi smitte og AIDS mest ramte fattige folk i udviklingslande. Det sved på det gode image, og sidenhen har firmaerne fundet ud af, at der faktisk er store penge at tjene i markedet.

[pagebreak]Projektet

Initiativet med medicinalgiganterne forventes direkte at påvirke en milliard mennesker med sære sygdomme. Projektets deltagere har lovet at investere 785 millioner dollars i research og udvikling af behandlinger af de oversete sygdomme.

Allerede nu er der initiativer imod de fattiges plager, hvor resultaterne er fantastisk gode og fremskridt hurtige.

Firmaerne omfatter giganter som GlaxoSmithKlime, Johnson & Johnson, Novartis, Pfizer, Marck i henhold til Reuters. Hvert år vil der i snit blive doneret 1,4 milliarder doser af medicin til angrebne mennesker.

Pengene til det enorme initiativ kommer fra USA, De Forenede Emirater, Storbritannien, The Children's Investment Fund Foundation og Gates Foundation. Sidstnævnte har skudt 363 millioner dollars i projektet over de næste fem år.

[pagebreak]Hvad folk fejler

De oversete sygdomme, altså set fra de rige lande og industrien, er ofte ukendte for almenheden. Men der findes sygdomme som spedalskhed, som ikke kun hører hjemme i historiebøgerne, men som er meget virkelige i mange lande.

Der er 200.000 nye tilfælde af infektioner med spedalskhed om året, mest i Sydøstasien. Sygdommen angriber hud, åndedræt, øjne og organer. Ramte isoleres stadig i fattige lande af frygt for smitte.

Så er der sovesyge, der spredes af fluebid til millioner af afrikanere i 36 lande. Især i Sydamerika er 10 millioner fattige ramt af chagas, der er en parasitsygdom, der langsomt æder folks hjerter. Den spredes også via insektbid.

Ude i verden er 40 millioner mennesker i 57 lande berørt af Trachoma. Det er en infektion af bakterier, skaber ar på øjenlågene der til sidst vendeR sig indad og gøre folk blinde. Afrika er hårdest ramt, men sygdomme er ret almindelig i Indien og Brasilien.

Der er flere former for parasit-orme, der er elefantsyge spredt til børn af myg, flodblindhed og leishmaniasis. Sidstnævnte kan hvis ubehandlet være dødbringende på to år. Den udbredes af sandfluer. Der er en halv million nye tilfælde om året. Af dem dør 50.000.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.