(Arkivfoto) Møllegårdens Planteskole på Midtfyn kritiseres for grov løndumping. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Grov løndumping på planteskole: Får 75 kroner i timen

24. okt 2019, 09:54
Møllegårdens Planteskole er omfattet af overenskomst, men medarbejdere på den store planteskole får en løn, der ligger langt under.

En lang række medarbejdere på en stor, fynsk planteskole bliver for tiden udsat for grov løndumping. Det mener 3F Østfyn.

Der er tale om østarbejdere på Møllegårdens Planteskole nord for Ringe på Midtfyn. Planteskolen producerer i meget stor stil hække og leverer især det kendte mærke Prima færdig hæk til virksomhedens danske og udenlandske kunder.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Vi har fået flere henvendelser fra folk, som har meldt sig ind i 3F, fordi de er utilfredse med deres løn på planteskolen. De okser løs på lange arbejdsdage til en meget lav løn. Det er for ringe. Det vil vi ikke acceptere, siger Hanne Pedersen, faglig sekretær hos 3F Østfyn.

LÆS OGSÅ: Lav rente æder din pension

Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst for gartnerier og planteskoler, som GLS-A og 3F har indgået. Lønnen efter overenskomsten på området skal for tiden være mindst 143 kroner i timen.

Men planteskolen benytter udenlandsk arbejdskraft fra andre firmaer uden overenskomst. Det drejer sig om ansatte hos selskabet Goskov ApS.

Ifølge ansættelseskontrakter fra Goskov ApS til polske medarbejdere er lønnen hos virksomheden 75 kroner i timen før skat. Nogle af udlændingene arbejder dog på akkord, men tjener typisk ikke mere end 75 kroner i timen, oplyser 3F Østfyn. Lønnen bliver sat ind på medarbejdernes polske bankkonti.

Goskov ApS betaler ikke pension til medarbejderne.

Medarbejdernes normale arbejdstid er sat til 42 timer om ugen, fremgår det af ansættelseskontrakter.

Ifølge 3F Østfyn arbejder omkring 40 udlændinge på Møllegårdens Planteskole.

3F-afdelingen oplyser, at udlændingene ikke tør stå frem med navn og billede hos Fagbladet 3F, fordi de i så fald frygter at miste deres arbejde på planteskolen.

Medarbejdere trækkes i husleje

Af ansættelseskontrakter fra Goskov ApS fremgår det, at de udenlandske ansatte har skrevet under på en tavshedsklausul. Brud på klausulen kan føre til en øjeblikkelig ophævelse af ansættelsen, står der i kontrakterne.

”Medarbejderen har tavshedspligt med hensyn til alt, hvad vedkommende under sit arbejde for selskabet erfarer om forretningsmæssige forhold og fortrolige oplysninger vedrørende selskabet, dets kunder eller andre uforstående parter, som selskabet har forbindelse med,” står der i klausulen.

Goskov ApS skriver i ansættelseskontrakter, at tavshedspligten også gælder, selvom medarbejderne ikke længere er ansat i firmaet.

Når de udenlandske medarbejdere ikke arbejder på Møllegårdens Planteskole, bor de til leje hos ejeren af planteskolen.

Planteskoleejeren har installeret de omkring 40 udlændinge i to huse. Det ene hus på 198 kvadratmeter med syv værelser ligger på Søvej i Ringe. Det andet hus på 163 kvadratmeter og med fem værelser ligger på Sdr. Højrupvejen nord for Ringe.

Medarbejdere bliver hver trukket 500 kroner i husleje – samt et indkvarteringsgebyr på 15 kroner – om måneden. Det viser lønsedler.

LÆS OGSÅ: Nordea taber milliarder og varsler fyringer

Fagbladet 3F har forelagt forholdene for medarbejderne og kritikken fra 3F for ejeren af og direktøren for Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup. Han svarer ikke på Fagbladet 3F’s spørgsmål, men skriver blot i en e-mail til Fagbladet 3F:

- Jeg kan nævne, at såvel entreprenøren som Møllegårdens Planteskole overholder dansk lovgivning.

Fagbladet 3F har onsdag forgæves forsøgt at få kommentarer fra Przemyslaw Teclaw, der er direktør for Goskov ApS og har adresse i Polen.