20200904-164236-L-1920x1920we
Medarbejdere fortæller, at de har skulle køre tyve kilometer for at blive testet i deres fritid. (Arkivfoto) Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Medarbejdere skal coronatestes i fritiden: FOA klar til at hive arbejdsgiver i retten

14. sep 2020, 16:00
På Bornholm og i Morsø Kommune er medarbejdere i ældreplejen blevet pålagt at lade sig coronateste i deres fritid. Det er ikke rimeligt, mener FOA, der nu er klar til at hive begge forbund i Arbejdsretten.

Personalet i ældreplejen i Morsø Kommune og på Bornholm har været pålagt at bruge deres fritid på at lade sig coronateste.

Det mener personalets forbund FOA ikke er rimeligt. Derfor agter forbundet at indbringe sagen mod Morsø Kommune for Arbejdsretten.

LÆS OGSÅ: Chefredaktør afvist til job: 'Hvis du har tænkt dig at få børn, gider jeg ikke ansætte dig'

- Det er rimeligt, at medarbejderne bliver pålagt at skulle testes, hvis der har været konkrette smittetilfælde på arbejdspladsen. Men det er ikke rimeligt, at de skal testes i deres fritid uden at få honorering for den tid, de bruger på at få taget en test. Det er et klart brud på arbejdstidsregelsættet, siger Ann-Britt Olsen, chefkonsulent og advokat i FOA, til A4 Arbejdsliv.

Hun fortæller, at nogle af deres medlemmer, der arbejder i Morsø Kommune, har brugt deres fridag på at køre frem og tilbage mellem hjemmet i Morsø og Thisted for at blive testet. En tur på cirka 20 kilometer hver vej.

- Det skal selvfølgelig honoreres som arbejdstid, siger Ann-Britt Olsen.

De skulle have lagt sig fladt ned

Efter et fællesmøde, hvor parterne ikke kunne nå til enighed, skal sagen nu prøves i arbejdsretten.

På Bornholm er FOA og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som repræsenterer personalet, og Bornholms Regionskommune og Kommunernes Landsforening (KL), som repræsenterer arbejdsgiveren, i disse dage ved at holde fællesmøde. Her vil der blive lavet et uenighedsreferat, der skal ligge til grund for, at sagen kan rejses i arbejdsretten.

- Hvis arbejdsgiveren havde lagt sigt fladt ned og sagt 'selvfølgelig skal det honoreres, når medarbejderne bruger tid på at lade sig teste', og hvis de desuden havde betalt en bod for brud på arbejdstidsaftalen, så havde det ikke været nødvendigt at rejse sagen i Arbejdsretten.

Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at man ville komme i en situation, hvor man pålægger personale, der under hele coronakrisen har passet deres arbejde med at pleje ældre borgere, at blive testet i deres fritid uden at blive honoreret for det
Mona Striib, formand for FOA

Men det er altså det, der er sket for Morsø Kommune, og formentlig også snart vil ske for Bornholms Regionskommune. I Arbejdsretten er det dommere, der skal afgøre, om det er arbejdsgiverne, der skal betale, når medarbejderne bliver pålagt at blive testet i deres fritid som følge af smittetilfælde på arbejdspladsen.

Line Marie Jørgensen, der er ansat på plejecenter Klippebo i Gudhjem, fortæller til Fagbladet FOA, hvordan hun har brugt lang tid i sin ferie på at blive testet:

 - Jeg blev ringet op og fik at vide, at jeg havde en tid til at blive testet. Jeg var på vej til Fyn på ferie og måtte ringe rundt for at finde ud af, om jeg kunne blive testet der - jeg følte ikke, jeg havde et valg, og derfor vil jeg mene, at der var tale om et pålæg, siger hun. 

 Dybt rystet

Hverken Morsø Kommune, Bornholms Regionskommune eller KL har ønsket at udtale sig til A4 Arbejdsliv om sagen.

KL henviser til deres hjemmeside under information vedrørende test af kommunale medarbejdere, hvor der står:

'Kommunale medarbejdere kan som alle andre borgere i Danmark blive testet for COVID-19 i enten sundhedssporet eller samfundssporet. Udgangspunktet er, ligesom med andre lægebesøg mv., at en test sker uden for arbejdstid. Såfremt testen ikke kan foretages uden for arbejdstid, er beslutningen om tjenestefrihed mv. op til den enkelte kommune.'

Mona Striib, der er formand for FOA, er ikke i tvivl om, hvad hun mener, er rimeligt:

- Jeg er mildest talt rystet og chokeret. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at man ville komme i en situation, hvor man pålægger personale, der under hele coronakrisen har passet deres arbejde med at pleje ældre borgere, at blive testet i deres fritid uden at blive honoreret for det. siger hun ifølge Fagbladet FOA. 

FOA har endnu ikke et fuldt overblik over, om der er flere kommuner, der pålægger deres ansatte at lade sig teste i deres fritid. Men de regner med det.

LÆS OGSÅ: FOA-formand rystet over video: Kan mistænkeliggøre 70.000 sosu'er

- FOA har holdt nogle stormøder som optakt til OK21 for vores medlemmer, og der var flere, der tilkendegav, at de også havde oplevet at blive pålagt at blive testet i deres fritid efter smittetilfælde på arbejdspladsen uden at modtage honorering for dette. Det er vi i gang med at undersøge nærmere, forklarer Ann-Britt Olsen.