Massører intimkrænkes: Klienter vil have sex

8. jul 2013, 06:00
Lumre smser, blottere og kunder, der vil købe sex, er et problem for mange massører. Det viser en rundspørge foretaget af Avisen.dk.

"Er det med 'happy ending'?".

Den type spørgsmål får mange massører fra kunder, der vil have andet end ryggen masseret. Seksuel chikane og anden upassende adfærd fra klienter er en del af jobbet for mange autoriserede massører.

Hver anden har oplevet kunder, der spørger efter sex, blotter sig eller kommer med lumre kommentarer under massagen, mens hver femte er blevet direkte fysisk forulempet af en kunde.

Det viser en rundspørge blandt 57 massører, som Avisen.dk har foretaget.

"Det er dybt krænkende, og mange bliver i situationen ubehageligt berørt og skræmt," siger Gunna Højgaard, som er medstifter af brancheforeningen Foreningen Registrerede Fysiurgiske Massører.

Velkendt problem i branchen

Et arbejdsmiljø med seksuel chikane kan føre til for eksempel stress, søvnløshed og depression.

I den arbejdende del af befolkningen oplever under to procent i gennemsnit uønsket seksuel opmærksomhed i løbet af et år, viser en tidligere undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Men blandt massørerne er seksuelle tilnærmelser og chikane et almindeligt kendt problem, bekræfter Gunna Højgaard fra Foreningen Registrerede Fysiurgiske Massører.

"Det er noget, vi diskuterer i branchen, når vi mødes til festivaler, konferencer og udveksler informationer," siger hun.

Hvor udbredt problemet er, er imidlertid umuligt at sige. Det er aldrig blevet opgjort, fordi mange selvstændige massører ikke er med i en brancheforening og de færreste ansatte er organiseret i en fagforening.

Mænd får også lumre tilbud

Det er ikke kun de kvindelige massører, der må afvise kunders seksuelle tilnærmelser. Også mandlige massører oplever ifølge rundspørgen problemet.

Det er mest mandlige kunder, som står bag den upassende opførsel, men flere har også oplevet kvinder gå over stregen.

Undersøgelsen peger på et problem i branchen, vurderer Åse Marie Hansen, der forsker i psykisk arbejdsmiljø ved Københavns Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

"Det lyder som uacceptabelt mange. Jeg synes, faggruppen bør se på, hvordan de kan forebygge det," siger hun.

For den enkelte massør kan kundernes grænseoverskridende adfærd få store personlige konsekvenser.

Sexchikane og uønskede seksuel opmærksomhed kan blandt andet føre til depression, søvnforstyrrelser og posttraumatisk stress, viser undersøgelser fra NFA.

Forveksles med prostituerede

"Jeg har oplevet en mand, der pressede meget på i telefonen for at få lov til at være nøgen. Han ville ikke respektere mit nej. Jeg var rystet over hans manglende respekt og dirrede i flere minutter efter," fortæller en kvindelig massør, som har deltaget i rundspørgen.

Gunna Højgaard fra Foreningen Registrerede Fysiurgiske Massører mener, at problemet blandt andet skyldes, at massage tit bruges som dæknavn for seksuelle ydelser af prostituerede. Derfor har nogle kunder svært ved at skelne.

Andre gange handler det om, at kunden har en afvigende og sygelig trang til at blotte sig.

"Det, vi nok hyppigst kommer ud for, er ekshibitionister, der prøver at onanere foran os og vise deres erektion, for at vi skal rose, hvor fin den er," siger Gunna Højgaard.

Selvom blottere sjældent er farlige, kan det være meget ubehageligt for massøren at blive udsat for.

"Alle synes, det er ubehageligt i en eller anden grad. Nogle føler sig meget krænkede og bliver utilpasse og bange. Andre tager det mere stille og roligt," siger Gunna Højgaard.

Sådan har vi gjort
  • Avisen.dk har lavet et spørgeskema, som er sendt direkte til massører, delt i Facebook-grupper for massører og sendt ud med hjælp fra Massørforeningen.
  • Vi opfordrede til, at alle svarede, uanset om de havde oplevet problemet eller ej.
  • 57 fuldførte spørgeskemaundersøgelsen, heraf 16 mænd.
  • Ingen af massørerne i undersøgelsen sælger eller tilbyder seksuelle ydelser eller intimmassage.

 

 

TIP OS!

Arbejder du også i en branche, hvor du har tæt fysisk kontakt med andre mennesker? Og har du oplevet sexchikane, overgreb eller upassende adfærd i forbindelse med jobbet? Så skriv til [email protected]