Udbruddet af corona har sat landets lægevagter under et stort arbejdspres. (Arkivfoto) Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Massivt pres på landets lægevagter: Ventetid på 45 minutter

11. mar, 16:01
Landets lægevagter er pressede og oplever stor travlhed, fordi danskerne ringer ind med alverdens spørgsmål om corona. De praktiserende læger er også påvirket, fordi langt flere ringer end normalt.

Rigtig mange danskere med almindelige influenzasymptomer eller forkølelse ringer i disse dage til lægevagten, fordi de frygter, at de er ramt af coronavirus. Og det presser landets lægevagter, der har meget mere travlt end normalt og flere steder må hive ekstra mandskab ind. Det fortæller lægevagtscheferne i både Region Syddanmark, Region Nordjylland, Region Sjælland og Region Midtjylland.

I Region Sjælland har man især tirsdag og onsdag måtte løbe stærkt.

- Vi er hårdt ramt. Men vi klarede den i går, hvor vi satte ekstra mandskab ind og fik barberet ventetiden, der var oppe på 45 minutter, helt ned til et minut, siger den koordinerende lægevagtschef i Region Sjælland, Niels Bro Madsen, til A4 Arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Knud Romer: Stop hysteriet, corona kan alligevel ikke inddæmmes

Ifølge flere af vagtcheferne er presset særlig stort i tidsrummet mellem klokken 16 og 21. Også i Region Syddanmark er ventetiden på lægevagtstelefonerne røget i vejret de seneste dage.

- Vi mærker meget øget travlhed i lægevagten. Der er rigtig lang ventetid på telefonen, der i perioder er oppe på en halv time, selvom vi normalt skal tage 80 procent af opkaldene inden for to minutter, siger Klaus Pedersen, der er lægevagtschef i Region Syddanmark.

I de fire regioner lyder meldingen, at man foreløbigt godt kan følge med til trods for den enorme travlhed.

- Problemet er, hvis der sidder nogle meget syge, der skal vente i telefon-kø i en halv time, påpeger Klaus Pedersen.

Kan blive nødt til at fravælge patienter

I alle regioner oplever man, at mange, der egentlig ikke burde optage telefonlinjen, ringer til lægevagten. Den øgede ventetid påvirker dem, der har mest brug for hjælp, påpeger Søren Svenningsen, der er lægevagtschef i Region Midtjylland.

- Mange af dem, vi taler med, har ikke behandlingsmæssige symptomer, men har nogle få symptomer, og de ligger beslag på tiden i lægevagten. Det vil sige, at der er risiko for, at de rigtig syge ikke kan komme igennem, eller at det tager rigtig lang tid, siger han.

I Region Midtjylland er der normalt 1200 borgere, der kontakter lægevagten på et hverdagsdøgn. Men for tiden er der omkring 1800 borgere, der ringer ind på et døgn, forklarer han. I Region Nordjylland registrerer man, hvor mange opkald der handler om corona. I weekenden var man oppe på at få knap 300 henvendelser i døgnet alene om corona. Det skaber en relativ stor belastning i den nordjyske lægevagt, fortæller regionens lægevagtschef Eddie Nielsen.

LÆS OGSÅ: Scleroseramt politiker forarget over forfatter: "Det var dråben"

Han frygter, at det kan få store konsekvenser, hvis antallet af smittede fortsætter med samme hast, som man har set de seneste døgn. Om blot en uge kan regionen stå i en yderst vanskelig situation, vurderer han.

- Vi kan komme til at skulle lave en benhård prioritering. Hvis vores belastning bliver meget stor, kan vi være nødt til at lukke for nogle rutineopgaver og blive nødt til at afvise at se på småskader eller dem, der bare lige har lidt ondt i hovedet, siger Eddie Nielsen.

I Nordjylland har man i forvejen mangel på læger i lægevagten, og derfor er det problematisk for bemandingen, hvis mange læger kommer i karantæne, pointerer han.

I Region hovedstaden oplever man det samme mønster som i de øvrige regioner. Lægerne ved akutberedskabet 1813 får tusindvis af opkald fra raske om corona, skrev TV2 Lorry mandag.

Praktiserende lægers telefoner gløder også

Flere af lægevagtscheferne opfordrer til, at borgerne kontakter deres egen læge i dagtiden i stedet for at ringe til lægevagten om aftenen med spørgsmål om corona, som godt kan vente til dagen efter eller opklares via sundhedsstyrelsens informationer.

De praktiserende læger er dog også ekstra presset på grund af befolkningens corona-frygt, fortæller formanden for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag.

- Coronavirussen påvirker os rigtig meget og påvirker vores klinikker og personale, siger han.

LÆS OGSÅ: LIVEBLOG: Seneste nyt om coronakrisen

Det er især lægernes telefonlinjer, der er meget belastet, forklarer han. Ligesom i lægevagterne ønsker de praktiserende først og fremmest at bruge deres tid på de mest syge patienter, fortæller han.

- Det er en faglig udfordring, fordi rigtig mange er bekymret for dem selv eller deres nærmeste. Mange beder om råd, selvom de ikke er syge, siger han og opfordrer folk, der ikke er syge, til at ringe til Sundhedsstyrelsens coronahotline eller læse på de informationsplatforme, som Sundhedsstyrelsen har oprettet. 

Hvis man skal podes, foregår det på de infektionsmedicinske afdelinger på sygehusene og ikke hos egen læge.