Direktør for EjendomDanmark, Jannick Nytoft, mener ikke, der skal sættes en stopper for nye byggeprojekter. Men han erkender, at udbuddet af store lejligheder ikke stemmer overens med efterspørgslen. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Hver ottende store lejlighed i københavnske bydele står tom

19. jul 2019, 11:45
Investorer og pensionskasser bygger gerne store, dyre lejligheder, men hver 8. af dem står tomme i Københavnske bydele, viser nye tal. Direktør mener, at man har fejlvurderet efterspørgslen.

I Københavns Ørestad og Sydhavn er hver 8. lejlighed på over henholdsvis 100 og 125 kvadratmeter ubeboet. Det skriver Finans Danmark på baggrund af tal fra investorernes egen interesseorganisation, EjendomDanmark.

Kritikken går på, at pensionskasser og investorer bygger for store og dyre lejligheder, som målgruppen ikke har råd til. Men branchedirektør i EjendomDanmark, Jannick Nytoft, afviser, at det skulle være et stort problem.

- Der er nogle bydele i København, hvor tomgangen er høj for de store lejligheder. Men det får ikke mig til at sige, at man skal bremse op. Der er generelt brug for flere lejligheder, men det er klart, at efterspørgslen er størst på de mindre lejligheder, siger Jannick Nytoft til Finans Danmark, og indrømmer samtidig, at man nok har fejllæst markedet.

Han henviser også til, at mange er kommet problemet til livs ved at indrette store lejligheder som delelejligheder for studerende og singler.

Færre problemer med mindre lejligheder

EjendomDanmarks tal viser, at problemet med tomme lejligheder er langt større end i små lejligheder.

I hele Københavns Kommune er 5,5 procent af lejligheder på over 100 kvadratmeter tomme, mens et samme er gældende for blot 1,9 procent af lejlighederne på under 75 kvadratmeter.

Det samme billede tegner sig for Aarhus og Aalborg.

Samtidigt er priser på lejeboliger i gennemsnit faldet med 2,5 procent om året de seneste fem år.

Selvom Jannick Nytoft ikke mener, problemet med tomme lejligheder er alarmerende, byder han lavere lejepriser velkommen.

Men når Finans Danmark spørger ham, om lejepriserne er presset for højt op, lyder direktørens svar:

- Nej, det er en naturlig og sund markedsudvikling. Ejendomsejere har ingen interesse i at presse prisen for højt op. Det svarer til at sætte prisen på en bil så højt, at ingen vil købe den. Derfor kan det være sundt, at lejen flader lidt. Det viser, at markedet virker, siger Jannick Nytoft.