PART_1607
-  Da det blev effekturet, tænkte jeg: ”Nå ja, men så må det jo være sådan”. Jeg går jo ikke på arbejde for at ryge. Og vi er faktisk alle sammen blevet lidt forbavset over, at det har været så nemt at stoppe med at ryge på arbejdet, fortæller social- og sundhedshjælper Martin Bernt Jørgensen. Foto: Privat

Martin må ikke længere ryge på jobbet: Det er forbavsende nemt

4. dec 2020, 06:00
I starten var Martin Bernt Jørgensen, der arbejder som social- og sundhedshjælper på et plejehjem, kritisk over for, at han skulle stoppe med at ryge i arbejdstiden. Men her en måned inde i forløbet, mener han, at det er et skridt på vejen til at blive røgfri.

I slutningen af oktober røg Martin Bernt Jørgensen den sidste cigaret i arbejdstiden.

Den 1. november blev plejehjemmet Breelteparken i Hørsholm til en røgfri arbejdsplads for de ansatte. Selvom det er en selvejende institution, gælder der de samme vilkår for de ansatte, som der gør i resten af kommunen.

LÆS OGSÅ: Modstander af rygeforbud: 'Jeg må jo godt proppe mig med flødekager, uden at arbejdsgiveren blander sig i det'

Hørsholm Kommune er en ud af 52 kommuner, der har indført røgfri arbejdstid for alle ansatte. Otte mere er på vej.

- Min første reaktion var, at det kommer aldrig til at gå. Jeg sad sammen med nogle kollegaer, da vi fik det at vide. Vi kiggede lidt på hinanden med et skævt smil og bevægede armene, som om vi spillede violin. Min første tanke var, at der var andre og større problemer, vi kunne løse, før vi begyndte på det her, forklarer den 54-årige social-og sundhedshjælper, til A4 Arbejdsliv.

Martin Bernt Jørgensen, der også er tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, vurderer, at de er cirka 20 rygere ud af i alt omkring 100 ansatte.

Vi er faktisk alle sammen blevet lidt forbavset over, at det har været så nemt at stoppe med at ryge på arbejdet.
Martin Bernt Jørgensen, socila- og sundhedsassisten på Breelteparken

Beslutningen om røgfri arbejdstid blev truffet af kommunalbestyrelsen i januar. Det var meningen, at rygeforbuddet skulle realiseres fra 1. august, men på grund af corona blev det udskudt til 1. november.

Her kan du læse om, hvorfor HK og FOA ikke mener, det skal være kommunalbestyrelserne, der træffer den beslutning.

-  Alle har haft rigtig god tid til at vænne sig til tanken. Da det blev effekturet, tænkte jeg: ”Nå ja, men så må det jo være sådan”. Jeg går jo ikke på arbejde for at ryge. Og vi er faktisk alle sammen blevet lidt forbavset over, at det har været så nemt at stoppe med at ryge på arbejdet.

Jeg skal ikke være nogen rollemodel. Jeg skal sørge for, at de gamle har det godt
Martin Bernt Jørgensen, socila- og sundhedsassisten på Breelteparken

 Martin Bernt Jørgensen plejede at ryge 2-3 cigaretter på en arbejdsdag og cirka 10-15 stykker på en hel dag.

- Vi gjorde det i vores pause, så på den måde var det ikke et problem. Et af argumenterne var, at det var for sundhedens skyld, og at det kunne nedbringe sygefraværet, et andet var, at vi skulle være rollemodeller for de gamle. Det er jo fjollet. Jeg skal ikke være nogen rollemodel. Jeg skal sørge for, at de gamle har det godt. I virkeligheden tror jeg, det har handlet meget om signalværdien i det.

- Men vi ved jo godt alle sammen, at det både er usundt og dyrt at ryge. Men det er sindssygt svært at forklare en ikke-ryger, hvad det er, der gør, at man har behovet.

Så sætter jeg foden ned

Beboerne på plejehjemmet må stadig gerne ryge. Men det er der kun ganske få, der gør.

- Det kan være, det bliver det næste, der bliver taget op, men så sætter jeg foden ned. Det, der er gift for os andre, er deres livskvalitet. Beboerne er over 80 år, når de kommer til os. Og de har det som regel meget dårligere, end da jeg startede som social- og sundhedshjælper i 1994. Man skal ikke til at tage cigaretterne fra dem i deres sidste levetid.  

Jeg har længe haft i baghovedet, at jeg vil stoppe. Jeg tænder den første om morgenen, inden jeg møder, og så tænder jeg nummer to cigaret ved 16-tiden, når jeg er hjemme fra job
Martin Bernt Jørgensen, socila- og sundhedsassisten på Breelteparken

En af beboerne er sengeliggende og kan ikke ryge selv. Hun skal have hjælp til det ved, at en af de ansatte holder hendes cigaret. Det er som regel rygerne, der har den opgave.

- Ikke-rygeren vil ikke holde en tændt cigaret. Jeg hjælper hende gerne, og jeg røg også en cigaret sammen med hende den anden dag. Det ser jeg ikke noget problem i. Vi har en rigtig god ledelse, og selvom det er alvorligt ment, så sagde de fra start, at de ikke ville gå rundt og lege spioner. Det skulle være ligesom, at man forventer, at man møder ind til tiden.

Martin Bernt Jørgensen har planer om at stoppe med at ryge, og i den proces, mener han, at har hjulpet ham, at han nu ikke kan ryge i otte timer om dagen.

LÆS OGSÅ: Kommunalt rygeforbud breder sig - også på hjemmekontoret: 'Hvad har de tænkt sig?'  

- Jeg har længe haft i baghovedet, at jeg vil stoppe. Jeg tænder den første om morgenen, inden jeg møder, og så tænder jeg nummer to cigaret ved 16-tiden, når jeg er hjemme fra job. Så nu er jeg nede på fem stykker.