Martin Aage Rasmussen beskriver det som en drengedrøm at arbejde i en lufthavn. I morgen er det måske slut. Foto: Privat

Martin er ansat i lufthavnen: I dag får han besked om han er fyret

25. jun 2020, 06:30
Torsdag får flere hundrede ansatte i Københavns Lufthavn besked om, om de har mistet deres arbejde. En af dem er Martin Aage Rasmussen, der har været bagageportør hos Aviator i tre år.

I dag håber Martin Aage Rasmussen ikke, at telefonen ringer. Det er nemlig over telefonen, at hans nærmeste leder vil kontakte til ham, hvis han er fyret.

LÆS OGSÅ: Uwe har forsikret sig mod ledighed: 'Det giver ro i maven'

Martin Aage Rasmussen har været ansat som bagageportør i firmaet Aviator i Københavns Lufthavn i tre år. Før det har han været i et par andre virksomheder i lufthavnen. Men det er i Aviator, han har fundet sin hylde.

Serie: Kastrup i knæ

Før coronakrisen var der 22.000 ansatte i 1.000 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn. Flere tusinde risikerer at miste deres job, når hjælpepakkerne rinder ud. A4 Arbejdsliv går tæt på nogle af de ansatte og på den kæmpe økonomiske krise, som lufthavnen står i. En krise, der rammer mennesker og deres drømme, familier og lokalsamfund. I en fælles indsats søger politikere, virksomheder, fagforeninger og Tårnby Kommune at få de ansatte til at lande bedst muligt efter en uønsket mental lufttur.  

Andre artikler i samme serie: 

80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

SAS fyrer 1.593 ansatte: Cheflønninger tilbage på niveau

228 ansatte fyret: "Det er fuldstændig forfærdeligt"

Ole og Pia er hjemsendt fra lufthavnen: Nu får Ole besked, om han er fyret

Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Hummelgaard efter masse-fyringer: 'Vi kunne ikke have gjort mere'

Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

Min far var 34 år i lufthavnen: Nu er hans arbejdsliv forbi

Han beskriver det som en drengedrøm at arbejde i en lufthavn. Ledelsen i Aviator er god, og så har han et tæt forhold til sine kolleger, som han også ses med privat.

Derfor har det også været hårdt for ham igennem de seneste par måneder at være hjemsendt på grund af coronakrisen. 28-årige Martin Aage Rasmussen, der er uddannet murer, er ikke vant til at gå derhjemme. Han har arbejdet, siden han som 15-årig gik i lære.

Nu vil jeg egentlig bare gerne have det overstået, som jeg har ventet i mere end en måned på. Uanset hvad udfaldet bliver, så bliver det en forløsning
Martin Aage Rasmussen, bagageportør i Aviator

- Det har ikke været rart. Det har langt fra været som en sommerferie, man selv har valgt, fortæller Martin Aage Rasmussen, der dog har haft en fem-seks vagter i nødbemandingen i den lufthavn, han synes mest af alt har mindet om en spøgelsesby.

Ifølge Fagbladet 3F har handlingsselskabet Aviator varslet fyringer af 335 medarbejdere. Martin Aage Rasmussen aner ikke, om han er en af dem. Han ønsker heller ikke at spå om det.

- Det kan ligeså godt være mig, som det kan være alle mulige andre. Nu vil jeg egentlig bare gerne have det overstået, som jeg har ventet i mere end en måned på. Uanset hvad udfaldet bliver, så bliver det en forløsning.

Jeg har accepteret det

Flytrafikken har været lammet under coronakrisen. Aviator er langt fra den eneste virksomhed i lufthavnen, der nu må fyre medarbejdere. Konkurrenten Menzies har fyret 360 medarbejdere, mens SAS har meldt ud, at de vil nedlægge 1.700 fuldtidsstillinger.

- Jeg har det ikke godt. Det må jeg ærligt indrømme. Men jeg har valgt at acceptere, at jeg ikke kan gøre noget ved det. Det er ikke personligt, men en verdensomspændende krise. Det er noget, der er ude af mine hænder. Der findes folk i andre job, der blev fyret med det samme, og som der ikke er blevet taget hånd om, på samme måde, som der er blevet med os, siger han og henviser til, at han og hans kolleger har været hjemsendt med løn.

Det første stykke tid skal jeg nok klare mig, men det bliver ikke sjovt
Martin Aage Rasmussen, bagageportør i Aviator

Martin Aage Rasmussen har ikke planlagt præcis, hvad der skal ske, hvis han får det frygtede opkald. Han kunne godt finde på at vende tilbage til murerfaget. I første omgang vil han tage imod tilbuddet om efteruddannelse i sin opsigelsesperiode i det nye jobcenter, der er åbnet i lufthavnen, og som kun henvender til de opsagte lufthavnsansatte.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé med det jobcenter. Jeg vil helt sikkert tage imod tilbud om IKUF-kurser (Industriens Kompetenceudviklingsfond red.). Men drømmen er helt klart at vende tilbage til lufthavnen.

LÆS OGSÅ: Dagpengedækning skaber frygt: Rekordmange forsikrer sig mod ledighed

Hvis Martin Aage Rasmussen, der bor på Vesterbro, mister sit job, så har han ret til dagpenge:

- Det første stykke tid skal jeg nok klare mig, men det bliver ikke sjovt. Vi skal ikke længere ud i fremtiden end et halvt år, så skal jeg have en indtjening igen, siger han.