Marketingfirma fik millioner i ulovlig støtte

17. apr 2011
Ansatte blev sendt på fiktive AMUkurser, mens virksomheden skovlede ulovlige millioner ind.

Jysk Telemarketing påstod, at interne kurser i salgssystemer var AMU-kurser. Resultatet blev en godtgørelse til Aalborg-firmaet fra staten på minimum 2,6 millioner i 2010.

Det afslører Tv2-programmet Operation X mandag aften.

Niels Buus er en af dem, der har været på det opdigtede AMU-kursus.

"Jeg var på et oplæringskursus, der varede tre dage, hvor jeg lærte om IT-salg," siger Niels Buus, der i dag studerer på Københavns Erhvervsakademi.

Men det oplæringskursus var maskeret som et 10-dages langt AMU-forløb. Det viser aktindsigter.

Problemet er bare, at Niels Buus ikke kan genkende det AMU-kursus, han angiveligt skulle have været på - og som udløste 22.560 skattefinansierede statskroner til Jysk Telemarketing.

250 ansatte på kursus

Det er den private kursusudbyder Mr. Happy goes Lucky, der har udført kurserne for Jysk Telemarketing. Det kan de gøre, fordi de har en såkaldt udliciteringsaftale med en AMU-godtkendt skole.

Flere af de undervisere, som har arbejdet for Mr. Happy goes Lucky, bekræfter over for Operation X, at de intet kender til at skulle have undervist i statsstøttede AMU-kurser.

Det på trods af, at samtilige 250 ansatte i Jysk Telemarketing i løbet af 2010 skulle have deltaget i et. Det har givet virksomheden en godtgørelse fra staten på minimum 2,6 millioner danske kroner.

I stedet er medarbejderne blevet undervist i almindelig oplæring og salgtræning, der skal gøre dem dygtige til at sælge produkter for Telenor. Det viser undervisningsmaterialet fra kurserne, som er blevet sendt til Undervisningsministeriet.

"Det er kontorets samlede vurdering, at en undervisning, der er tilrettelagt på baggrund af materialet, ikke vil kunne danne baggrund for udlevering af AMU-uddannelsesbevis," skriver Undervisningsministeriet.

Direktør: Gennemgår det ikke minutiøst

Det er Jysk Telemarketing, der skriver under på, hvad medarbejderne bliver undervist i. Og det er den underskrift, der udløser godtgørelsen fra staten.

"Jeg sidder jo ikke og gennemgår det her minutiøst. Men jeg ved, at mine medarbejdere har været på kursus. Jeg må henvise til, at handelsskolen har godkendt en undervisningsplan, som jeg har betalt et firma, som hedder Mr Happy goes Lucky, for at effektuere," svarer direktør i Jysk Telemarketing, John Stellan til Operation X.

Jysk Telemarketing har ikke ønsket at snakke med Avisen.dk

Det har direktør i Mr. Happy goes Lucky, Jesper Lohde, heller ikke. Han ønskede ej heller at stille op til interview i Operation X' udsendelse, men skriver følgende i en mail til Operation X:

"Kurserne er godkendt af skolerne, som jeg har udliciteringsaftaler med. I øvrigt vil jeg ikke kommentere sagen yderligere, da Undervisningsministeriet er i gang med en tilsynssag,"