S-profil: Amazon i Danmark må ikke betyde dumping på løn og arbejdsvilkår

Marianne_Vind_MEP_1650px
8. feb. 2021 13.12
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

FORESTIL DIG, du kun har 11 sekunder til en arbejdsopgave. Du har så travlt, at du må tisse i en vandflaske og sove i et telt uden for din arbejdsplads for at passe dine vagter. Det er virkeligheden for mange Amazon-lagerarbejdere. Imens er direktørens egen formue vokset til over 200 milliarder dollars. Faktisk er han så rig, at han kunne give hver medarbejder en bonus på 105.000 dollars og stadig have samme formue som før coronakrisen.

LÆS OGSÅ: Danske EU-politikere i kamp mod Amazons registrering af arbejder-organisering

Pengene er ikke kun tjent på at introducere Amazon på nye markeder. Det er også sket ved at presse priserne i bund med absurde arbejdsvilkår. Amazon ser fagforeninger som trusler, og ledere trænes i at modarbejde faglig organisering. De hyrer langvarige vikarer, falske selvstændige og fastholder lønmodtagerne i udsatte stillinger uden jobsikkerhed for at vige uden om deres arbejdsgiveransvar. Og så betalte Amazon kun 1,2 pct. i skat i USA i 2019!

NU ER AMAZON MÅSKE på vej til Danmark. De har netop åbnet lagre i Sverige, og i Tyskland har de på kort tid sat sig på knap halvdelen af nethandlen.

Jeg mener ikke, at horrible arbejdsvilkår, løndumping og skattesnyd skal være konkurrenceparametre i Europa.

LÆS OGSÅ: Amazon-stifter stopper på absurd top: Omsætter for næsten 2400 milliarder

Jeg håber derfor, at Amazon fra dag ét på dansk jord vil blive mødt af en stærk dansk arbejdsmarkedsmodel, så Amazon bliver tvunget til at respektere vores danske vilkår. For handler du på det indre marked, så skal du selvfølgelig overholde lovgivningen - uanset om din virksomhed er stor eller lille.

På alt for mange virksomheder nægtes medarbejdernes ret til at organisere sig. Og der er stadig lang vej igen for at overbevise den europæiske højrefløj om, at virksomheder ikke skal kunne presse løn og vilkår i bund. Det skal i 2021 være blandt EU’s prioriterede opgaver at stramme lovgivningen og dermed styrke og sikre retten til faglig organisering for alle i Europa, så vi kan komme virksomheder som Amazon i forkøbet.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].