IMG_7858
33-årige Marianne Gaardsdal arbejder som pædagog på en skole. Det kan være hårdt at tage sig af børnene, når hun har smerter. Foto: Privatfoto

Marianne har stærke menstruationssmerter: 'Det kan gøre så ondt, at jeg ser stjerner'

22. okt 2020, 12:00
Hver tredje kvinde tager piller i forbindelse med menstruationen for at klare arbejdsdagen. Marianne Gaardsdal er en af dem. Nogle gange har hun så ondt, at hun må tage receptpligtigt medicin.

Det er svært for Marianne Gaardsdal at forklare præcis, hvor ondt det kan gøre at have menstruationssmerter. Men hun prøver.

LÆS OGSÅ: Hver tredje kvinde tager piller mod menstruationssmerter for at klare arbejdsdagen

- Det kan gøre så ondt, at jeg kortvarigt ser stjerner, og jeg bliver helt bleg. Det kan være invaliderende. Jeg tager ofte smertestillende for bare at komme igennem arbejdsdagen, forklarer hun.

33-årige Marianne Gaardsdal er langt fra ene om at have det sådan. En undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for A4 Medier, viser, at 35 procent ud af 315 adspurgte kvinder må tage smertestillende for at kunne klare arbejdsdagen.

Gemmer smertestillende på recept

To Panodil og en Ipren kræver det som regel. Men når smerterne er værst, tager Marianne Gaardsdal, der arbejder som pædagog i en skole og SFO i Viborg, smertestillende på recept, som hun har fået i forbindelse med, at en visdomstand blev trukket ud.  

- Jeg har enkelte gange meldt mig syg med underlivssmerter. Når jeg har smerter på jobbet, kan jeg mærke, at jeg hurtigere bliver fyldt op af eksempelvis larmen fra børnenes leg. Mit overskud forsvinder og min tålmodighed bliver mindre, fordi jeg har så ondt, siger pædagogen, der også oplever at have smerter i forbindelse med ægløsning.

Men det er ikke alene smerterne, der fylder.

- Oveni du har ondt, så bløder du jo også. Jeg har prøvet at bløde igennem, mens jeg passede mit arbejde i klasselokalet. Jeg har også siddet til møde og tænkt 'gad vide, hvordan jeg ser ud på bagsiden, når jeg rejser mig'. Det er den skam, der følger med. 

Havde jeg vidst, dengang jeg var barn, at jeg skulle have så ondt, som jeg nogle gange har, havde jeg nærmest ikke turde gå mit liv i møde
Pernille Gaardsdal, pædagog

For Marianne Gaardsdal bunder skammen i det tabu, der er omkring menstruation.

- For mange kvinder er det et stort tabu forbundet med menstruation, og derfor er det ikke alle, der har lyst til at høre og tale om det. Hvis jeg virkelig kan mærke, at smerterne påvirker mig meget en dag, så siger jeg det. Men så vil jeg som oftest sige, at jeg har ondt i maven, jeg ville aldrig udbasunere til hele personalegruppen, at jeg har menstruationssmerter, siger hun og tilføjer:

- Alle kvinder får menstruation. Det er noget af det mest naturlige i verden, og vi skal kunne tale åbent om det både på arbejdspladsen og i skolerne. Og helt lavpraktisk skal stederne været indrettet til at kunne håndtere det. Vi havde rengøringspersonale på skolen, der i en periode glemte at sætte madameposer (poser til bind, red.) op.

Ingen menstruationsfridage

Smerterne har været slemme, siden Marianne Gaardsdal var barn. Som 12-årig fandt en læge ud af, at hun havde cyster på æggestokkene, som hun stadig har en tendens til at danne.

- Det gør ikke smerterne mindre. Med årene er jeg blevet mere immun og har lært at leve mere med dem. Havde jeg vidst, dengang jeg var barn, at jeg skulle have så ondt, som jeg nogle gange har, havde jeg nærmest ikke turde gå mit liv i møde. 

Menstruations-fridage, tror jeg, ville stille kvinderne endnu dårligere på arbejdsmarkedet
Marianne Gaardsdal, pædagog

Selvom Marianne Gaardsdal må sluge piller for at komme igennem arbejdsdagen, når smerterne er værst, mener hun ikke, at kvinder skal have mulighed for månedlige fridage, som eksempelvis folketingsmedlemmet Sikandar Siddique har forslået.

LÆS OGSÅ: Radiovært var ved at besvime under udsendelse: Vi skal tale om menstruationssmerter!

- Personligt kunne det være rart, at jeg ikke skulle bekymre mig om et stigende sygefravær og om ikke at dejse om af smerte på jobbet. Men for ligestillingen vil det være håbløst. Kvinder er i forvejen dårligere stillet end mændene på arbejdsmarkedet for eksempel i forhold til deres løn. Menstruations-fridage tror jeg ville stille kvinderne endnu dårligere på arbejdsmarkedet.

HK: Arbejdsgiver skal ikke blande sig


A4 Arbejdsliv har spurgt næstformanden i HK Privat, Anja C. Jensen, hvad hun mener om, at 35 procent af de kvinder, som analysebureauet Wilke har spurgt, må tage smertestillende medicin for at klare arbejdsdagen.

- Overordnet set så skal det at tage smertestillende for at kunne klare sin arbejdsdag, tages alvorligt. Derfor, hvis du bare spurgte, hvad vi skal gøre ved, at så mange kvinder skal tage smertestillende (eksempelvis på grund af dårligt arbejdsmiljø eller nedslidning), ville jeg straks sige, det skal der gøres noget ved med det samme. Men menstruation er et privat anliggende, som arbejdsgiver ikke skal blande sig i. Og derfor kan et par piller for lige at tage den værste rumlen være fint. Men hvis du har så mange smerter, at du er uarbejdsdygtig, så skal du naturligvis melde dig syg. Og hvis arbejdsgiver siger, at menstruation ikke er en gyldig grund, så står vi selvfølgelig med en faglig sag. 

Skal kvinder have en ret til fridage i forbindelse med menstruation? 

- Jeg ville ikke have lyst til at involvere en arbejdsgiver i min cyklus. Hvis man har det så dårligt, at man ikke kan kravle på arbejde, så melder man sig naturligvis syg, og så er det uvedkommende for arbejdsgiver, hvad årsagen er. Jeg synes, vi skal passe meget på med at gøre menstruation til et problem for kvinderne på arbejdsmarkedet. Hvis man er uarbejdsdygtig, så skal man blive hjemme, uanset hvad grunden er, siger Anja C. Jensen.