20160609-164911-3-1920x1281we
- Det er nemmere for medarbejderne at blive helbredstjekket, når det foregår på arbejdspladserne, forklarer Anders Ring, projektleder i Mariagerfjord Kommune. Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Kommune har nedbragt sygefravær med 175 procent

24. sep 2020, 15:10
Mariagerfjord Kommune tilbyder gratis helbredstjek til kommunale og private arbejdspladser i kommunen. Indsatsen har betydet lavere sygefravær og stærkere økonomisk bundlinje.

For få år siden døjede alt for mange medarbejdere i Mariagerfjord og omegn med kroniske sygdomme og et dårligt helbred.

Men takket være satspuljemidler kan Mariagerfjord Kommune nu tilbyde alle medarbejdere i kommunen og på private arbejdspladser et gratis helbredstjek.

Projektet hedder ’Syn for sagen’ og har til formål at nedbringe sygefraværet og sikre en stærkere økonomisk bundlinje i virksomheder og kommunen.

LÆS OGSÅ: Fire råd: Sådan får din kommune succes med helbredstjek af medarbejdere

I kommunens hjemmepleje ser fraværsstatistikken allerede meget pænere ud. Det vender vi tilbage til.

- Det har ikke været svært at få arbejdsgiverne med til det. Når vi kobler medarbejdernes sundhed sammen med den økonomiske bundlinje, køber virksomhedslederne ind på det, siger Anders Ring, der er projektleder i sundhedsafdelingen i Mariagerfjord Kommune.

Helbredstjekket, der blev indført fra 1. januar 2018, har til formål at opdage og forebygge livsstilssygdomme i tide hos særligt kortuddannede medarbejdere. Sker forebyggelsen ikke, betyder det med høj sandsynlighed flere sygemeldte og flere udgifter til sygedagpenge for kommunen.

Helbredstjekkene foregår ude på arbejdspladserne, og siden 2018 har kommunen besøgt 30 arbejdspladser og tilbudt cirka 1500 medarbejdere en uformel samtale om deres sundhed. Heraf har 1.256 ansatte takket ja til tilbuddet om helbredstjek.

Hvis virksomheder skal lykkes med sundhedsindsatser målrettet medarbejderne, skal de have en forståelse af, at det kan smitte af på den økonomiske bundlinje. Det er vigtigt, at det bliver planlagt i toppen af virksomhederne og tænkt ind i strategiarbejdet
Anders Ring, projektleder, sundhedsafdelingen i Mariagerfjord Kommune

Ansatte skal ikke traske op i kommunens sundhedscenter for at blive tjekket. I stedet foregår det ude på arbejdspladserne, og det har en klar fordel, mener Anders Ring.

- Det er nemmere for medarbejderne at blive helbredstjekket, når det foregår på arbejdspladserne. Det er også nemmere at få arbejdsgiverne med på, at deres ansatte holder pause i produktionen, når det sker på arbejdspladsen frem for klokken 13 i vores sundhedscenter. Vi kan se, at 30 procent af de, der får et helbredstjek, ender med en henvisning til et af vores sundhedstilbud, siger han.

Ros fra forsker

Projektet får roser med på vejen af Andreas Holtermann, der er forsker ved Det Nationale Center for Arbejdsmiljø (NFA). Hans kernekompetence er fysisk arbejdsmiljø, og han har længe beskæftiget sig med sundhedsmiljø på arbejdspladser.

- Det ser ud til, at kommunen er lykkes med at nå ud til de borgere, der har størst behov for at fremme sundheden. Som regel borgere, der er kortuddannede med fysisk betonede job. Det er rigtigt svært at implementere i praksis, men det ser ud til, at kommunen er lykkes med det, siger Andreas Holtermann og fortsætter:

- Man har bedre mulighed for at nå medarbejdere, der har størst behov, hvis man kommer ud på arbejdspladsen og møder dem. En af årsagerne til, at det er lykkes godt i Mariagerfjord Kommune kan muligvis være, at kommunen ikke alene tilbyder et sundhedstjek, men også andre sundhedstilbud tæt på arbejdspladsen.

Tværgående samarbejde

’Syn for sagen’ er et tværgående projekt mellem Mariagerfjord Kommunes sundhedsafdeling og arbejdsmarkedsafdeling.

Det har krævet tid og en masse dialogmøder mellem afdelingerne for at få projektet til at flyve. I en travl hverdag kan det være svært at få tid til at tænke i nye baner. Særligt når to afdelinger skal koordinere og aftale en ny indsats.

- Vi har haft stort fokus på at nedbryde siloerne internt. Et samarbejde med vores fastholdelseskonsulenter i arbejdsmarkedsafdelingen gav rigtig god mening, da de i forvejen havde kontakt til virksomhederne og kom regelmæssigt ud og besøgte dem. Vi tænkte, at det var en god indgangsvinkel til at komme i tale med virksomhederne om sundhed, forklarer Anders Ring.

Mange af hjemmeplejerne havde ondt i kroppen. I led og muskler. De kvitterede med deltagelse, da vi satte gang i muskelled-hold og elastik-hold. På et år fik de nedbragt sygefraværet med hele 175 procent. De fik lige pludselig øje på hinanden på en måde, som de ikke havde haft før
Anders Ring, projektleder, sundhedsafdelingen i Mariagerfjord Kommune

Mariagerfjord Kommune har arbejdet med tre temaer i forbindelse etableringen af ’Syn for sagen’-projektet.

Det første tema går på at nedbryde de organisatoriske siloer. Det andet handler om at få kommunens virksomheder til at få øjnene op for gevinsterne, hvis de arbejder strategisk med sundhed på arbejdspladsen. Mens det tredje handler om at afholde både helbredstjek og sundhedstilbud som rygestopkurser, elastiktræning eller løbeture i virksomhedernes nærområde.

- Hvis virksomheder skal lykkes med sundhedsindsatser målrettet medarbejderne, skal de have en forståelse af, at det kan smitte af på den økonomiske bundlinje. Det er vigtigt, at det bliver planlagt i toppen af virksomhederne og tænkt ind i strategiarbejdet. Det er også derfor, vi tager kontakt til det øverste lag i virksomhederne, når vi præsenterer vores helbredstjek og sundhedstilbud, siger Anders Ring.

Sygefravær nedbragt med 175 procent

30 procent af de ansatte, der henvises til et sundhedstilbud, er ved opfølgning et halvt år efter fortsat i gang med tilbuddet. 41 ud af 85 medarbejdere med muskelled-smerter rapporterer om færre smerter efter at have gennemført et sundhedstilbud i kommunen.

LÆS OGSÅ: Middelfart Kommune rykker på grøn omstilling: Sidegevinsten er bedre arbejdsmiljø

Anders Ring er glad for resultaterne. Han fremhæver en indsats i kommunens hjemmeplejegrupper, der har virket.

- Mange af hjemmeplejerne havde ondt i kroppen. I led og muskler. De kvitterede med deltagelse, da vi satte gang i muskelled-hold og elastik-hold. På et år fik de nedbragt sygefraværet med hele 175 procent. De fik lige pludselig øje på hinanden på en måde, som de ikke havde haft før.

- I stedet for at være nogle individer, der bare gik på arbejde og kæmpede sig igennem med smerter, fandt de ud af, at kollegerne også havde ondt. De tænkte, at hvis de hjalp hinanden og bakkede hinanden op med elastiktræning, kunne det blive bedre. Sundhedstilbuddene har I høj grad styrket sammenholdet I hjemmeplejegrupperne, forklarer Anders Ring.

Selvom satspuljemidlerne udløb i august i år, er ’Syn for sagen’ er nu forankret i Mariagerfjord Kommunes sundhedsindsatser. Foreløbig frem til 2024.