Maria 28 år: Pludselig brød jeg bare sammen

11. aug 2013
Angsten kom snigende op gennem livet som studerende. Og under starten på specialet brød den ud i lys lue. Det værste er, når folk spørger, hvorfor jeg ikke er færdig, siger Maria.

Sommeren og efteråret 2012 skulle have været en arbejdsmæssig tour de force for Maria. Den 28-årige studerende på IT-Universitetet i København (ITU) var netop gået i gang med sit speciale, da hun blev ramt af et panisk angst-anfald.

"Jeg stod med en studieveninde, og ud af det blå bryder jeg sammen i gråd. Min veninde blev helt målløs," siger Maria, der foretrækker at være anonym.

Maria er én blandt det stigende antal kvindelige studerende, der må søge behandling og hjælp mod angst og stress.

Sammenbruddet var langt fra det første tegn på, at Marias havde det skidt. To gange før havde hun modtaget hjælp fra vejledere til at holde sit studie kørende.

Lammende angst fortsætter

Men efter anfaldet indser hun, at problemerne langt fra er ovre. Episoderne med overvældende angst fortsætter nemlig. Særligt møder med undervisere på studiet er umulige at tackle.

"Enhver autoritet gjorde mig rystende nervøs. Så det går op for mig, at jeg ikke kan klare specialet foreløbigt, og jeg må se en psykolog," siger Maria.

Altid været den dygtige pige i klassen

Ligesom et stigende antal unge kvinder, der søger psykologhjælp, har Maria altid været dygtig i skolen. Men midt i tiden på universitet vendte en hormonsygdom op og ned på det billede, hun havde af sig selv.

"Jeg var slank og sporty. Jeg lavede mine ting til tiden og havde planlagt et studieophold i udlandet. Men da jeg blev syg, måtte jeg drosle skolen ned, og jeg havde taget 15 kilo på. Det var så svært at  acceptere, og det var svært at komme ovenpå igen," siger Maria.

Angsten lå på lur

Når Maria kigger tilbage på studietiden var det ikke sygdommen alene, der satte gang i angsten op til specialet.

Hun er den første i familien til at gå den akademiske vej, og stolt af det. Men den selv samme kilde til stolthed har også skabt en utryghed og et pres.

"Angsten har været der hele tiden, for der er hård konkurrence, først på CBS og dernæst ITU," siger Maria.

Én dag ad gangen

Maria går fortsat til psykolog og i privat terapi. I terapien lærer hun, at hun ved at fokusere på hendes åndedræt, samt det positive i hendes liv, kan reducerer det tankemylder, der fulgte med hendes angst.

Specialet skriver hun på én dag ad gangen. Indtil videre har hun droppet at lægge flere stramme tidsplaner for sig selv.