Tæt på verden: Maoist overtager Nepals regering

29. aug 2011
Fredsprocessen efter Nepals 10 år lange borgerkrig er gået i stå. En maoistisk rebel forsøger nu at skabe national enighed om grundlov.

Nepals parlament udpegede søndag maoisten Baburam Bhattarai som sin nye premierminister efter ugers problemer med at finde en afløse fra forgængeren, der opgav at skabe enighed i det langtrukne forsøg på at skrive en ny grundlov for landet. Det er den fjerde regeringsleder på fire år.

Bhattarai er næstkommanderende i det maoistiske parti og en tidligere rebel under borgerkrigen, der koster 16.000 menneskeliv. Der blev sluttet en FN-overvåget fred i 2006. Oprørsbevægelsens mål var at styrte den enevældige konge, og det lykkedes i 2008 støttet af resten af befolkningen.

Maoisterne blev ved valget efter konges fald Nepals største parti. Bhattarai er releativt moderat og har i sit eget parti modstand imod sin konsensuslinie.

Ikke meget maoistisk

Selv om Bhattarai og hans parti er maoister, virker de i praksis som en slags socialdemokrater, idet de går ind for det borgerlige demokrati, udenlandske investering og fri markedsøkonomi.

De har dog også en meget doktrinær fagforening, som kræver mere end de andre i samfundet.

Den nye premierminister har store udfordringer, idet det efter to år stadig ikke er lykkedes at forme en enhedsregering og skrive en ny grundlov. Den 31. august er der groft sagt deadline for udkastet, men alle ved, at der kommer endnu en udsættelse på 3-6 måneder.

Emnerne, som de forskellige partier især strides om, er integrationen af 19.000 væbnede rebeller i den nationale hær. Hvor mange skal fortsætte og hvor mange skal afmønstres? Hvem skal lede hæren? Og hvad med våbnene? Fredsprocessen er nok det vigtigste emne for Nepal.

Nepal venter

Befolkningen flest synes ganske afslappede over processen, idet den ligesom fortsætter i det uendelige. Der forventes demonstrationer ved overskridelsen af deadline onsdag, men ingen alvorlige tiltag. Som formanden for fagforeningen NTUC, Laxman Bahadur Basnet, udtaler, så står de tre store fagforeninger sammen om deres krav til grundloven, og de ønsker ikke ballade.

”Vi er ikke utålmodige. Når vi når til den sidste dag i processen, vil vi være aktive. Vi forbereder os,” sagde han og fastholder, at seks måneder mere vil være absolut sidste frist. ”Det værste, der kan ske lige nu for grundloven, er et nyt valg. Så bliver vi aldrig færdige.”

Nepal er et af verdens meget fattige lande, men forventer at kunne få glæde af den kraftige økonomiske ekspansion i nabolandene Indien og Kina. Himalaya bjergkæden giver masser af vand, der kan bruges til at generere elektricitet, en meget eftersøgt vare i nabolandene – for ikke at sige i selve Nepal.

tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for avisen.dk. Danida bidrager til projektet.