Mange ufaglærte går rundt i selvmordstanker

23. mar 2010
Flere ufaglærte rammes af alvorlige depressioner end andre grupper af arbejdende.

Gråd, selvmordstanker og kronisk tristhed er mere udbredt hos ufaglærte og små selvstændige end hos andre grupper af arbejdskraft. Det viser en ny undersøgelse.

"Både hos ufaglærte og mindre selvstændige er forekomsten af symptomer på alvorlig depressioner mere udbredt,” siger Reiner Rugulies, ph.d. og psykolog, der står bag undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø af 591 arbejdere, funktionærer og selvstændige.

Symptomer på alvorlige depressioner omfatter blandt andet selvmordtanker, kronisk tristhed, manglende energi, tab af interesse for sit liv og hyppig gråd.

Ufaglærte har det værst

Disse symptomer forekommer oftest hos ufaglærte arbejdere.

Lidt over 16 ud af 100 ufaglærte arbejdere havde alvorlige depressive symptomer, mens kun 8 ud af 100 faglærte arbejdere havde samme symptomer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Når det gælder selvstændige havde lidt over 14 ud af 100 selvstændige med under tre ansatte led af alvorlige depressive symptomer, hvorimod kun op mod otte ud af 100 selvstændige med over tre ansatte led af sådanne symptomer.

Arbejdet for hårdt

Hvorfor det forholder sig sådan, siger undersøgelsen ikke noget om. Og årsagerne er svære at gisne om, mener 3F.

"Det er omdiskuteret, hvorfor ufaglærte altid er taberne i enhver undersøgelse om livskvalitet fordelt på job. Vi mener, at det skyldes, at de ikke føler, at deres arbejde værdsættes godt nok, og at deres job har lav prestige i samfundet." siger Henrik Hansen, arbejdsmiljøkonsulent i 3F.

Han mener også, at årsagen kan være, at man har meget lidt indflydelse på sit daglige arbejde.

"Det handler om at ændre det daglige arbejde, eksempelvis kan rengøring sagtens foregå samtidig med, at de andre ansatte er på kontoret. Det kan være med til at give en følelse af, at man er en værdsat del af arbejdspladsen," siger Henrik Hansen.

Om depression

Omkring 500.000 danskere bliver ramt af en svær depression.

Endnu flere oplever mildere former for depression.

På en tilfældig dag vil mellem 100.000 og 200.000 danskere have en depression.

Flere kvinder diagnosticeres med depression end mænd. Det kan skyldes, at mænd er sværere at diagnostisere.

Kilder: Netdoktor