Tæt på verden: Mange flere døde i Irak end hidtil kendt

18. okt 2013, 10:41
Forskere måler tab af menneskeliv, der ikke direkte skyldes krigshandlinger.

En ny analyse af antallet af døde som følge af krigen i Irak fra 2003 til midten af 2011 sættes til knap en halv million. Opgørelsen omfatter både militære og civile tab plus dødsfald forårsaget af kollaps af sundhedssystemer.

Hidtil har tabet af civile liv været anslået til 112.000 af The IraqBodyCount.org. Det nye tal på 461.000 stammer fra en universitetsanalyse foretaget af amerikanske, canadiske og irakiske forskere og citeret af BBC i en periode op til et halvt år før USA trak sig ud officielt.

Researcherne foretog 2.000 interviews omkring i landet bygget over videnskabelig metode, der skulle kortlægge dødsfald som følge af sanktioner for invasionen, krig og andre grunde relateret til krig. De konstaterer, at mængden af dødsfald er 50 procent højere end under Saddam Hussein.

Opgørelsen viser, at 60 procent af dødsfaldene var direkte forbundne med krigshandlinger. Andre skyldes manglende sundhedstilbud, behandlinger, sanitet, transport m.v. Under krigstilstande kan folk ikke skaffe sig behandling. Opgørelsen omfatter således børnedød, kroniske ubehandlede sygdomme og cancer.

Tabet af menneskeliv i Irak er på ingen måde ophørt. I de første 8 måneder af 2013 er der af FN rapporteret om 5.000 dræbte som følge af interne konflikter i landet. Hele sidste år var tallet 3.000.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.