Mandlige prostituerede stryger over på nettet

27. feb 2010
Unge mænd sælger sig selv til fræk rengøring og sex. Kompetencecenter for Prostitution er på opsøgende arbejde i cyberspace.

Søren er 23 år og bor i udkanten af Århus. På nettet fortæller han, at han elsker sex. Med andre mænd, som betaler op til 3000 kroner for en nat med Søren. Og er der lidt skidt i krogene, tilbyder han også en fræk rengøring:

"Tænder det dig at se en fyr med numsen bar støve af i stuen eller måske helt nøgen, så skriv. Det kan både være med eller uden sex. Ved uden sex, må der stadig gerne mærkes og klappes i numsen – den kan lide at blive kærtegnet."

"Det er tabuiseret"

Flere og flere mandlige prostituerede har som Søren droppet at finde kunder på barer og i sexbiografer og jagter nu kunderne på nettet.

Og rigtig mange af dem lever en anonym tilværelse, hvor kun ganske få i omgangskredsen ved, at de lever af at sælge sex.

Derfor har Kompetencecenter for Prostitution netop nu sendt en række medarbejdere ud på opsøgende arbejde på nettet. Og de er kommet godt i gang med at få chatkontakt med mandlige prostituerede.

"Det er meget tabuiseret at være mandlig prostitueret. For langt de fleste kvinders vedkommende er de i kontakt med andre prostituerede, det er mændene ikke," siger faglig medarbejder i Kompetencecenter for Prostitution, Jette Heindorf.

Der er gang i chatten

"Vi kontakter mændene i de forum, hvor de er inde og skaffe kunder. Indtil videre har vi fået rigtig god respons, for de vil gerne chatte med os," siger Jette Heindorf, der fastslår, at centeret fremover vil have et langt skarpere fokus på de mandlige prostituerede.

"Der er også skadevirkninger ved at sælge sex, når man er mand. Det opsøgende arbejde skal give os svar på, hvorfor de ikke benytter sig af vores rådgivnings- og psykologtilbud," siger Jette Heindorf.

Kompetencecenter for Prostitution afsatte i 2006 midler til gratis psykologhjælp til prostituerede. Samme år tog otte kvinder imod tilbuddet. I dag er tallet oppe på 114, hvoraf de seks er mandlige prostituerede.

"Vi har det seneste år oplevet en stigning i antallet af ansøgere. Og nu henvender kvindelige prostituerede sig i langt højere grad selv for at høre, om de kan få psykologhjælpen," fortæller Pia Nystrøm, der er koordinator i Kompetencecenter for Prostitution.

Når det gælder mændene, viser tallene, at de ikke i samme grad takker ja til den rådgivning og hjælp, de kan få fra centeret. Men det er ikke fordi, de ikke oplever problemer i deres arbejde.

"For mandlige prostituerede kan det være meget svært at erkende, at de kan have problemer i forbindelse med det at sælge sex. Men de kommer også ud i situationer, hvor deres grænser bliver overskredet. I de værste tilfælde udarter det sig til reel voldtægt. Det er meget tabubelagt for mandlige prostituerede, og det bliver ikke anmeldt til politiet," siger Jette Heindorf.

"Der kan sagtens ligge nogle skræmmende mørketal inden for det her område, for det er ikke et emne, de mandlige prostituerede bryder sig om at tale om."

Masser af unge fyre

Også Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner (LGBT) oplever, at det er svært at komme i kontakt med de mandlige prostituerede.

"Og det er ikke fordi, de ikke er derude. På nettet er der masser af unge fyre, der tilbyder sex for penge. Derfor er det et glimrende initiativ, som Kompetence for Prostitution har taget," siger Martin Spangsbro-Pedersen, der er bestyrelsesmedlem i foreningens ungdomsafdeling.

"Men det er langt fra sikkert, at særlig mange af dem vil benytte sig af et tilbud om psykologhjælp. Vores fornemmelse er, at de mandlige prostituerede har svært ved at erkende, at de kan have problemer med at sælge sex," siger Martin Spangsbro-Pedersen.

Sex og spænding

Med det nye initiativ forventer Kompetencecenter for Prostitution at få en bedre viden om, hvem de mandlige prostituerede er. Og antallet af dem.

"Materialet om de mandlige prostituerede er på nuværende tidspunkt meget spinkelt. De er i alderen 18 til 37 år. Og vores vurdering er, at det for langt den største gruppe er et supplement til indtægten, mens andre sælger sex for spændingens skyld. Den gruppe har typisk et "normalt" arbejde ved siden af. Og fungerer umiddelbart godt i livet," siger Jette Heindorf.

De seneste år har der været en markant stigning i antallet af udenlandske, kvindelige prostituerede, der er kommet til Danmark.

"Men den tendens er ikke at se på mandeområdet. Det er primært unge danske mænd, der sælger sex. Og det ydelser, de primært sælger til homoseksuelle og biseksuelle mænd. Der er ikke så mange kvinder, der betaler for sex."

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her
Sexsalg i Danmark
  • I oktober indgik partierne bag satspuljeforliget en aftale om at kortlægge omfanget og organiseringen af prostitution i Danmark. Der er blevet sat fire millioner kroner af til en undersøgelse af omfanget og organiseringen af prostitution i Danmark. Den forventes færdig i slutningen af 2010.
  • Ingen kender de præcise tal for, hvor mange prostituerede, der er i Danmark. Men vurderingen lyder på omkring 5000.
  • Mandlige prostituerede sælger primært sex til andre mænd.
  • I 2004 viste en undersøgelse fra Vejle Amt foretaget blandt 2.410 elever fra 9. klasse, at 1,6 procent af eleverne havde haft sex mod betaling.

Kilde: Kompetencecenter Prostitution