SF's finansordfører Lisbeth Bech Poulsen kalder det pinligt og reaktionært, at partierne ikke arbejder for en bedre kønsbalance i Folketingets udvalg. Helt galt ser det ud i Finansudvalget, hvor der lige nu kun er to kvinder i et udvalg med 17 pladser. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau-Scanpix.

Kvinder fravælges til Folketingets magtfulde udvalg: "Pinligt og reaktionært”

1. aug 2019
Folketingets finansudvalg er skævt med kun to kvinder og 15 mænd. Kun SF og Radikale har kvindelige finansordførere. Ud af 19 folketingsudvalg har kun tre udvalg lige nu en kvindelig formand. Kønssammensætningen i mange af Folketingets udvalg er pilskæv og uacceptabel, mener formand for Kvinfo.

Kønsbalance er tilsyneladende et fremmedord - eller fyord - i det nyvalgte Folketing.  

I hvert fald sidder mandlige politikere tungt på posterne i Folketingets finans-, skatte-, udenrigs-, forsvars- og tranportudvalg.  Til gengæld dominerer kvindelige folketingspolitikere i børne- og undervisningsudvalget og ligestillingsudvalget. 

LÆS OGSÅ: Politikere græmmes over egne besparelser: "Det er en skændsel"

Værst ser kønsbalancen ud i Folketingets magtfulde finansudvalg, hvor status lige nu er, at kun to ud af 17 udvalgsmedlemmer er kvinder. I Udenrigspolitisk Nævn er kun fire ud af 17 medlemmer kvinder, viser en kortlægning af kønssammensætningen i Folketingets udvalg gennemført af A4 Medier.

Kortlægningen viser også, at kvindelige politikere er et særsyn for bordenden i Folketingets udvalg. Ud af 19 centrale folketingsudvalg har kun tre udvalg en kvinde som formand. Og Socialdemokratiet har kun udpeget mænd som formænd for de syv folketingsudvalg, hvor partiet har fået formandsposterne.  

Venstres folketingsgruppe fordeler først ordfører- og udvalgsposter på partiets sommergruppemøde i næste uge, og derfor kan der stadig nå at komme flere kvinder ind i for eksempel Finansudvalget, hvor Venstre lige nu har seks mænd. 

Pinligt og reaktionært

SF-politikeren Lisbeth Bech Poulsen er en af de foreløbig kun to kvinder i Finansudvalget, og hun beklager kønssammensætningen i udvalget.

- Det er helt vildt, at de fleste partier på Christiansborg ikke har kunnet finde pladser til kvinder i det finansudvalg, der har at gøre med de økonomiske prioriteringer i vores samfund, og hvordan vi bruger pengene.  Der har altid været en skæv kønsfordeling i Finansudvalget, men ikke så ekstremt skæv som nu, siger Lisbeth Bech Poulsen, der også er SF's finansordfører. 

Hun mener, at det giver god mening for partierne at udpege medlemmer til udvalgene, så de både angående alder, uddannelse og køn får en bred sammensætning. En bredde i erfaringer er med til at kvalificere beslutningerne, mens det at arbejde i en osteklokke ikke giver de bedste resultater, anfører hun.  

- Det er underligt, at partierne ikke tænker over at sammensætte udvalgene, så de bliver mindre skæve. Det synes jeg både er pinligt og reaktionært, fastslår hun. 

Sofie Carsten Nielsen fra Radikale har tidligere siddet i finansudvalget og får nu comeback i udvalget og som sit partis finansordfører. Dertil kommer, at hun har tidligere har været formand for finansudvalget. 

- Også dengang var der meget få kvinder. Det er trist. Og generelt et problem når udvalgene kun består af det ene køn. Uanset hvilket. Men finansudvalget er et magtfuldt udvalg, der skal give mandat til aktstykkerne. Det er da et kæmpe problem, at det næsten kun er mænd. Det kan mærkes, og mon ikke det så også giver en mindre repræsentativ debat? Det er min oplevelse, siger hun.

Pilskævt og kønsstereotypt

Direktør i Kvinfo Henriette Laursen lægger ikke fingrene imellem, når hun skal betegne kønssammensætningen i Folketingets centrale udvalg: 

- Det er pilskævt og kønsstereotypt.  Man kunne ellers have haft en forventning om, at ligestillingen blev bedre hen ad vejen, men status i det nye Folketing er jo nærmest, at det går baglæns. Når kvinder i politik primært beskæftiger sig med omsorg, velfærd og sundhed, mens mænd tager sig af finanspolitik og udenrigspolitik fastholder vi et kønsstereotyp, som vi ellers gerne vil gøre op med på det øvrige arbejdsmarked, siger hun. 

Vi har ligestilling som kerneværdi i Danmark, og der burde Folketinget være foran og ikke bagefter andre dele af samfundet.
Henriette Laursen, direktør i Kvinfo. 

Henriette Laursen betoner, at det er godt, at Danmark har en kvindelig statsminister og flere kvindelige partiledere. Men det  gør det ikke alene og må ifølge Kvinfo-formanden ikke blive en sovepude for at arbejde mere seriøst og ambitiøst med ligestiling.

- Det halter alvorligt med at få flere kvinder stillet op til Folketinget og få valgt flere kvinder ind. Og samtidig får kvinderne ikke for alvor mulighed for at komme ind i de magtfulde udvalg. Det er et kæmpe problem, for det burde være Folketinget og partierne, der  viser vejen. Vi har ligestilling som kerneværdi i Danmark, og der burde Folketinget være foran og ikke bagefter andre dele af samfundet, siger hun.

I det nyvalgte Folketing er 109 mænd og 70 kvinder, hvilket svarer til en kvindeandel på 39,1 procent. Skulle den fordeling gå nogenlunde igen i udvalgene, skulle der være syv kvinder i Finansudvalget og Udenrigspolitisk Nævn. Samtidig skulle der være mindst otte kvindelige formænd for Folketingets centrale udvalg.