Mand i ekstremt kvindefag: Meget macho job

14. jul 2012
Latinske ord, IT, ansvar. Titlen er lidt feminin, men jobbet som lægesekretær burde tiltale mange flere mænd, mener Peter Bonde Christiansen, der som en af meget få mænd har valgt at uddanne sig til lægesekretær.

Titlen er lidt tøset, men hvis mænd bare vidste, hvad jobbet som lægesekretær går ud på, ville de møve og mase for at komme først ind på den to-årige uddannelse.

Det mener Peter Bonde Christiansen.

"For eksempel beskæftiger mange lægesekretærer sig med it. De er superbrugere eller supportere. Det er opgaver, som mange mænd kan lide," siger han.

35-årige Peter Bonde Christiansen er noget så sjældent som en dansk mand, der har valgt at uddanne sig til lægesekretær.

Et fag, hvis knap 10.000 udøvere for øjeblikket tæller 37 mænd - hvilket gør det til et af de mest kønsdominerede job overhovedet.

Kronisk tarmsygdom satte kursen

Efter 16 år i rejsebranchen trængte Peter Bonde Christiansen til at skifte spor. Pudsigt nok var det hans egen kroniske tarmsygdom, der fik ham pejlet ind på jobbet som lægesekretær.

Da han søgte aktinsigt i sin egen sag, blev han fascineret af de latinske ord i journalerne.

Jobbeskrivelsen afslørede ikke, at der var tale om et kvindefag. Først til ansættelsessamtalen på Hvidovre Hospital - hvor han idag er elev, gik det op for ham, at han var en meget sjælden hane i en stor hønsegård.

Neglefilen er sendt på museum

Selv mener Peter Bonde Christiansen at titlen er misvisende i forhold til fagets reelle indhold.

Det er længe siden, at lægesekretæren var en neglefilende tjenende ånd i lægens forkontor. I dag er lægesekretæren en central figur i sundhedsvæsenet, der får dagligdagen til at glide på et hospital eller i en lægepraksis - med alt hvad det indebærer af ansvar, faglig indsigt og udfordring.

Peter Bonde Christiansen håber på, at flere mandlige kolleger vil gøre op med fordommene og tilføre faget mere prestige.

Selv er han blevet taget pænt imod, forsikrer han.

"Enkelte ældre har stillet spørgsmål, hvor jeg svagt har fornemmet noget "Hvad-skal-du-her-agtigt". Men de fleste er venlige, og mange siger "Det er fedt, og bare der var flere mænd," fortæller han.