Foto: Privat

Ea er kontanthjælpsmodtager og mor: Jeg vil kunne mærke de ekstra penge

27. jun 2019
Selv om kontanthjælpmodtageren Ea Green Larsen, enlig mor til to hjemmeboende børn, er glad for udsigten til at få flere penge ind på kontoen hver måned, frygter hun samtidig, at ledige uden børn bliver forbigået.

Onsdag morgen vågnede 37-årige kontanthjælpsmodtager Ea Green Larsen sammen med resten af danskerne op til nyheden om, at vejen nu er banet for Mette Frederiksen til at danne en ny regering.

LÆS OGSÅ: Ikke et ord om tidlig pension: Nedslidte Hanne er skuffet

Dermed er der udsigt til, at det omdiskuterede kontanthjælpsloft skal afskaffes, fremgår det af aftaleteksten, der udstikker retningen for regeringens arbejde.

I første omgang nedsætter regeringen en ydelseskommission, der får 12 måneder til at finde en erstatning for kontanthjælpsloftet, som sætter en øvre grænse for, hvor stort beløb en borger samlet kan modtage i offentlige ydelser. Mens kommissionen arbejder, skal der afsættes penge til at støtte børnefamilier på kontanthjælp.

Det står der om kontanthjælpsloftet 

Indtil kommissionen har fremlagt sine anbefalinger ydes en målrettet hjælp til de berørte børnefamilier. Der afsættes 250-300 mio. kr. årligt til et midlertidigt, kontant børnetilskud som indføres hurtigst muligt og målrettes børn fra 0-14 år i familier, der er omfattet af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen.

Citat fra "Retfærdig retning for Danmark" - den politiske aftale mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten

Læs også: Ærgerlig Skipper: Mange vil næste år leve i fattigdom

Ea Green Larsen er glad for udsigten til, at der sker noget med ydelserne, men hun frygter samtidig, at kontanthjælpsmodtagere uden børn bliver overset.

- Jeg er bange for, at man går for meget op i det med børn, og man straffer de andre, der ikke kan tage et ordinært arbejde, siger Ea Green Larsen.

Har selv børn

Ea Green Larsen understreger dog hurtigt, at det ikke skal misforstås sådan, at hun er imod, at man hjælper børnefamilier. Hun er selv enlig mor til to hjemmeboende børn. En datter på 14 og en søn på 4 år. Og hun glæder sig over, at politikerne tager hendes økonomiske situation alvorlig.

- Der er forskel på forventninger og forhåbninger. Jeg forventer, at kommissionen gennemgår det hele virkelig detaljeret. Det er jeg ikke i tvivl om, at de vil gøre. Og jeg tror, at de vil holde fokus på børnene i den her sammenhæng. Mine forhåbninger er, at de afskaffer kontanthjælpsloftet helt, siger Ea Green Larsen til A4 Nu.

Læs også: Enige efter lange forhandlinger: Her er hele aftalen, der gør Mette F til statsminister

Selv om det står i den politiske aftaletekst, at kontanthjælpsloftet skal afskaffes, tør Ea Green Larsen alligevel ikke at have for høje forhåbninger om, at det sker.

Det står der om kontanthjælpsloftet

Anbefalingerne skal også anvise en erstatning for kontanthjælpsloftet, således at det afskaffes, uden at det omvendt bliver muligt at modtage offentlige ydelser i ubegrænset omfang.

Citat fra "Retfærdig retning for Danmark" - den politiske aftale mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten  

Nye sko og lejlighed

Ea Green Larsen har været på kontanthjælp stort set hele sit voksne liv med undtagelse af nogle få pauser, hvor hun har været på SU. Hun lider af en kronisk øresygdom kaldet Menières, som forsårsager kronisk tinnitus, susen for ørene og til tider besvær med balancen. For syv år siden blev hun også diagnosticeret med ADHD.

Da kontanthjælpsloftet trådte i kraft i 2016, mistede hun omkring 2500 kroner om måneden i boligstøtte. Ifølge aftaleteksten har den 37-årige mor udsigt til at få et ekstra økonomisk tilskud til sine to børn.  

Det står der i aftalen

Såfremt midlerne udmøntes således, at børnetilskuddet udgør omkring 60 pct. af den nuværende børne- og ungeydelse vil det svare til, at en enlig mor med to børn på 2 og 4 år vil modtage et skattefrit beløb på cirka 1.700 kr. om måneden.

Citat fra "Retfærdig retning for Danmark" - den politiske aftale mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten  

De ekstra penge vil Ea Green Larsen sætte pris på, men hun mener samtidig, at det er en "feberredning over for vælgerne og det politiske bagland", indtil man har besluttet, hvad der skal ske med kontanthjælpsloftet.

- Jeg kan godt se håndsrækningen i det, men det er ikke nok. Jeg vil kunne mærke de penge, men det bliver ikke det, der gør, at jeg ikke tænker på økonomien hele tiden, siger Ea Green Larsen. 

Læs også: Skipper har fået særlig garanti af Mette F: "Dét skal bekæmpes"

Lige nu bor hun med sine børn i en tre-værelses lejlighed i et alment boligbyggeri i Vordingborg. Når regningerne er betalt, er der sjældent meget tilbage til mad. Uden børneydelser ville det blot blive til omkring 1000 kroner om måneden til at mætte tre munde. Derfor er der heller ikke råd til sommerferie, og nye sko finder hun i genbrugsforretningen.

- Jeg ville gerne kunne give min datter et par nye sko. Der er ikke noget galt med genbrug, men det er stressende hele tiden at skulle finde løsninger, siger Ea Green Larsen, der også får ondt i maven, hver gang, der ryger en kvartalsregning ind ad døren.

- Det er så tyngende, at jeg ikke ved, hvornår der lige pludselig kommer noget, jeg ikke kan betale.

Havde der bare været en smule mere til dagligdagen, var Ea Green Larsen tilfreds.

Derfor har hun også søgt om at blive flyttet til en anden bolig, der er billigere, men det var med et tungt hjerte, at hun sendte ansøgningen.

- Jeg er glad for at bo, hvor jeg gør. Vi har verdens dejligste naboer, og her er dejligt socialt for mine børn. Mine børns legekammerater bor her, siger Ea Green Larsen.

- Og jeg har naturligvis kigget på at flytte i en mindre lejlighed, men vi er en voksen og to børn, så en mindre lejlighed er for småt, siger hun.

Får hun ekstra penge hver måned, skal de først og fremmest gå til at sikre familiens boligsituation og undgå flytning.