Man måtte bestikke folk for at få job

12. dec 2012, 10:05
I Rumænien kunne Gabriel Cornea kun få job som lærer, hvis han bestak borgmesteren. Det er en af grundene til, at han valgte at tage til Danmark.

"Tænk, at man kan få hjælp til at finde et job uden at skulle bestikke nogen."

Rumænske Gabriel Cornea kigger eftertænksomt ud i luften. Benovet og imponeret. Over noget vi danskere tager som en selvfølge.

"Jeg har fået så mange gode ting i Danmark, så jeg vil gerne bidrage med noget. Så er det op til samfundet, om der er mest brug for, at jeg bidrager som lærer eller med at feje gader," siger Gabriel Cornea, der for tiden er i løntilskudsjob som lærerassistent.

Hans dagpenge udløber den 20. januar, og hans største ønske er at finde et job inden. Allerhelst som underviser.

"Så kan du undervise de farvede børn"

Gabriel Cornea valgte for fire år siden at flytte fra Rumænien til Danmark, fordi han var træt af korruption. I Rumænien var han folkeskolelærer. I Danmark blev han køkkenassistent og postomdeler. Men selv nu, hvor han som mange andre står uden job, fortryder han ikke.

"Jeg valgte Danmark, fordi det er et af de få lande uden korruption."

I Rumænien skal man kende de rigtige folk eller være villig til at bestikke dem for at få arbejde, fortæller Gabriel.

Som nyuddannet lærer havde han derfor to muligheder: Betale en borgmester, minister eller skoleinspektør for at få et godt lærerjob eller tage en af de stillinger, ingen andre gad.

Gabriel havde hverken ressourcer eller lyst til at bestikke, så han valgte det sidste.

"De sagde til mig, at de havde en enkelt lærerstilling, men den ville jeg nok ikke have, for man skulle undervise 'de farvede børn', altså romaerne. Så blev jeg vred og sagde, at jeg aldrig havde spurgt om børnenes farve. Børn er børn."

Sure forældre

Så Gabriel Cornea fik jobbet som underviser på en skole i en romalandsby uden varme, vand og elektricitet. Lønnen var kun lige nok til at leve for, og ofte blev den udbetalt flere måneder for sent.

"Det endte med, at jeg blev fyret, fordi jeg blev ved med at kræve bedre forhold for skolen. For eksempel brænde til varme og glas til vinduerne. Elevernes forældre var også sure på mig, fordi jeg lærte børnene, at det var forkert at stjæle. For mange af de familier var det deres eneste levevej, så det brød de sig ikke om," fortæller Gabriel.

Kørekort uden bestikkelse

Hans oplevelser i Rumænien har gjort ham skeptisk over for tankegangen om, at man skal finde job ved hjælp af sit netværk.

"Jeg bryder mig ikke om, at det er kommet til Danmark. Jeg er bange for, at det kommer til at minde om rumænske forhold."

Til gengæld synes han, det er fantastisk, at der faktisk både er penge og hjælp til arbejdsløse.

Hans egen lille sejr er, at han nu har fået kørekort til motorcykel og er ved at tage et til bil.

"Det er rart, at man kan få kørekort her, uden man skal bestikke nogen."