Tæt på verden: Man må gerne tæske 603 millioner kvinder

15. feb 2013, 12:25
603 millioner kvinder bor i lande, hvor vold i hjemmet ikke ulovligt. Kampagne på Valentins dag skulle få kvinder til at kæmpe imod volden.

I anledning af Valentins dag blev der for 15. gang afviklet en verdensomspændende kampagne med ihvertfald 13.000 aktiviteter, der vil forsøge at stoppe vold imod kvinder. Kampagnen hedder “One Billion Rising”, og den handler om, at hver tredje kvinde i sit liv oplever enten af få prygl eller blive voldtaget.

En milliard kvinder må en dag se sig selv udsat for vold. I lande, hvor der bor 603 millioner kvinder, er vold i hjemmet overhovedet ikke ulovligt. I DR Congo rapporteres om 1.100 voldtægter om måneden. Sex-vold sker ikke kun i fattige lande. Mellem 40-50 procent af alle kvinder i EU bliver udsat for forskellige former for chikane og uønsket seksuel aggression på arbejdspladserne.

Pandemi

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon kalder forholdene en pandemi og forsømmer kulturen af diskrimination imod kvinder og straffrihed for overgreb. Han har længe forsøgt at gøre noget for en positiv udvikling med sin egen kampagne, UNiTE to End Violence against Women.

Kampagnen arrangeret af V-day Organization på selve kærlighedsdagen skal være mere end en dags aktivitet, mener Ban Ki-moon men et konstant forsøg på at ændre forholdene. Men V-day har allerede demonstreret massiv iternational deltagelse, skriver Global Voices Online. Der er produceret en mængde video’er og indlæg. En af dem ses her på YouTube og er set af næsten en million mennesker.

Kampagnen handler om, at kvinderne har fået nok og skal forsøge at forbedre deres forhold. Erfaringerne har vist, at mændene ikke kan eller vil magte opgaven. Volden imod kvinder og piger omfatter også blodskam, æresdrab, omskæring, slaveri og sex-chikane med mere.

Vicegeneralsekretær Jan Eliasson understregede, at kvinder er den gruppe, der mest udsættes for vold – og som har mindst at skulle have sagt, når der skal gribes ind overfor kønsbetinget vold. “Hver især må vi gøre vor del. Mænd skal respektere kvinder som lige og vise solidaritet i kampen imod denne svøbe.”

Over 200 lande vil mødes i FN’s hovedkvarter om et par uger for at diskutere kvinders status. Indtil nu har 18 lande tilkendegivet, at de vil gøre noget esktra for at stoppe vold mod kvinder.

På selve V-day kørte The Guardian en live dækning.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.